Adóbevallás 2018: határidők, dátumok, fontos tudnivalók a 2018-as szja bevallásról

Adóbevallás 2018: határidők, dátumok, fontos tudnivalók a 2018-as szja bevallásról

A személyi jövedelemadó bevallásokkal kapcsolatos határidők a jogszabályok szerint állandóak, de a munkanapok és a munkaszüneti napok változásai miatt az adóbevallás 2018. évi határidejei is módosulnak kissé.

Adóbevallás 2018

A 2017. évi jövedelmeink bevallásával kapcsolatos határidők az alábbiak szerint alakulnak 2018-ban:

  • január 31-ig kell nyilatkozni a munkahelyen, hogy kéred-e a munkáltatói adómegállapítást – feltéve, hogy a munkahelyed vállalja annak elkészítését!
  • önadózók számára a munkáltatói igazolások kiadásának határideje törvény szerint 2018. január 31. Mivel ez szerda, munkanapra esik, így  tényleg eddig kell átadják a dolgozók részére a jövedelemigazolásokat.
  • az adókedvezményre jogosító igazolásokat jogszabály alapján 2018. február 15-ig kell kiadnia az egészségpénztáraknak, nyugdíjpénztáraknak, pénzintézeteknek.
  • 2018. március 20-ig kell a munkáltatói adóbevalláshoz a munkahelyen leadni az adókedvezményre jogosító igazolásokat
  • a 2017-es jövedelmekről szóló adóbevallás 2018 évi beadási határideje jogszabály szerint május 20., ez  vasárnapra esik, a határidő így meghosszabbodik 1 nappal és módosul 2018. május 21-re.

Legnagyobb tévhit az adóbevallás határidőről

Az adóbevallás, szja bevallás határideje valóban május 20 (2018-ban május 21.) de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne hamarabb is beküldeni! Amint megérkezik az összes igazolásod, már szaladhatsz is a könyvelődhöz, adótanácsadóhoz az anyagoddal, ne hagyd az utolsó pillanatra!

Tudnivalók :

Várhatóan mikor küld részemre a NAV szja bevallási csomagot?

2018-ban az adóhatóság nem postáz a magánszemélyek számára bevallási csomagot. Az adóhatóság bevallási tervezetet készít mindenkinek, kivéve a jogszabályban meghatározott azon adózókat, akik maguk kötelesek bevallásuk elkészítésére. A bevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek a tárhelyükön keresztül érhetik el.

Aki még nem regisztrált az ügyfélkapun, az SMS-ben, internetes űrlapon, postán beküldött kérelemmel vagy telefonon kérheti a bevallási tervezet kiküldését.

Kinek nem készül bevallási tervezet?

Az egyéni vállalkozók, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az őstermelők részére nem készül bevallási tervezet. Ők a már megszokott módon kötelesek eleget tenni bevallási kötelezettségüknek a 17SZJA bevallás kitöltésével.

Nem készül azoknak sem bevallási tervezet, akik munkáltatói adómegállapítás útján tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek.

Érdeklődni szeretnék, hogy idén még van-e lehetőség a 1753Ny nyomtatvány kitöltésére és lehet-e kérni, hogy önök készítsék el az adóbevallásomat?

2018-ban már nincs lehetőség egyszerűsített bevallás igénylésére, azonban az adóhatóság külön erre irányuló kérelem nélkül a magánszemélyek jelentős részének törvényi előírás alapján készít adóbevallási tervezetet.

Az a magánszemély, aki eddig is saját maga csinálta a bevallást idén is megteheti, vagy meg kell várnia a NAV által elkészített bevallási tervezetet?

Aki saját maga szeretné elkészíteni szja bevallását az továbbra is megteheti. A 17SZJA bevallás már most letölthető a NAV honlapjáról. Nem szükséges várnia a bevallási tervezetre.

Korábbi években magam készítettem szja bevallásomat, amelyet az ügyfélkapun keresztül küldtem el a NAV részére. Idén mi a teendőm?

 a magánszemélyek jelentős részének adóbevallási tervezet készül Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkezők 2018. március 15-től a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon nézhetik meg és szükség esetén módosíthatják. Lehetősége van arra, hogy a bevallási tervezet adatainak felhasználásával készítse el szja bevallását.

Ügyfélkapuval rendelkezem, hogyan kapom meg a bevallási tervezetet?

A bevallási tervezetet 2018. március 15-e után elérheti el az Ügyfélkapun keresztül a NAV által kialakított internetes felületen.

Nem rendelkezem ügyfélkapuval, hogyan kaphatok bevallási tervezet?

Ebben az esetben papír alapon kérheti a bevallási tervezetet, amelyet az alábbi módokon lehet jelezni:

  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon (honlapról letölthető),
  • levélben kötetlen formában  (feltüntetve adóazonosító jelét és születési dátumát),

–   a NAV ügyfélszolgálatán személyesen,

–   SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn),

–   a NAV honlapjáról elérhető webes űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)

–   a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.

2018. március 15. után a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.

Nem a megadott formátumban küldtem el SMS-ben a papír alapú bevallási tervezet kérésemet, megkapom-e majd ennek ellenére? Mi a teendőm?

Ilyen esetben SMS-ben tájékoztatást kap arról, hogy nem megfelelő a formátum és ismételje meg a kérését.

Egyéni vállalkozó vagyok, de egész évben szüneteltettem a tevékenységemet. Munkaviszonyból származó jövedelmet szereztem. Készít nekem a NAV bevallási tervezetet?

Igen, ebben az esetben a vállalkozói tevékenység szüneteltetése miatt, az adóhatóság készít bevallási tervezetet.

Külföldi állampolgár vagyok, de naponta járok Magyarországra dolgozni, mint alkalmazott. Számíthatok-e arra, hogy a magyar adóhatóság részemre is készít bevallási tervezetet?

A munkáltatója által teljesített bevallások és adatszolgáltatások alapján Önnek is készül bevallási tervezet.

Elfelejtettem aláírni a bevallási tervezetet kérő nyomtatványomat. Be kell-e mennem az adóhatósághoz pótolni az aláírást, vagy újra be kell nyújtani a nyomtatványt?

Nem kell sem befáradni javítani, sem újra benyújtania a kérelmét, az aláírás nélkül is elfogadható.

Most nincs ügyfélkapum, de tervezem, hogy tavasszal nyitok. Nekem kell-e papír alapon a bevallási tervezetet kérnem, vagy majd én is hozzáférhetek az ügyfélkapu megnyitása után elektronikusan?

Ha március 15-e után nyit ügyfélkaput, akkor is hozzá tud férni elektronikusan az Ön részére készült bevallási tervezethez.

Jelenleg Győrben élek, de az állandó lakcímem Debrecenben van. Kérhetem a bevallási tervezetem a jelenlegi lakcímemre?

A tervezetet a NAV nyilvántartásában szereplő levelezési címre küldi ki az adóhatóság annak a magánszemélynek, akinek nincs ügyfélkapuja és kérte a bevallási tervezet postázását. A T34. számú adatlapon lehet bejelenteni vagy módosítani a levelezési címet.

Jövedelemigazolásra lenne szükségem, de még nem férek hozzá a NAV által készített bevallási tervezethez. Hogyan kaphatok jövedelemigazolást?

Jövedelemigazolást az szja bevallás benyújtását követően tud kérni. A NAV által készített bevallási tervezetet, ha van ügyfélkapuja március 16. után érheti el, így annak felhasználásával csak azt követően tudja a bevallását beadni.

Ha ezt megelőzően szeretne igazolást kapni, akkor a 17SZJA bevallását saját magának kell kitöltenie és benyújtania.

Van ügyfélkapum, de nem emlékszem a jelszavamra. Hogyan fogom tudni megnézni az adóbevallásomat?

Ahhoz, hogy ismét érvényes jelszava legyen, az ügyfélkapu weboldalán az „Elfelejtett jelszó” űrlapot kell kitölteni. Az űrlapon meg kell adnia felhasználói nevét és a regisztráció során rögzített e-mail címét. A rendszer az ügyfélkapus e-mail címre egy új, egyszer használatos kódot küld a kérést követően. Ezután a küldött instrukciókat követve ismételten használni tudja az ügyfélkaput.

Van ügyfélkapum, de a regisztrációkor megadott e-mail cím már nem él. Hogyan fogom tudni megnézni az adóbevallásomat?

Az elektronikus levélcím módosítására az ügyfélkapun belépve a „Saját adatok” menüpontban van lehetőség.

error: Content is protected !!