Adóbevallás 2018 >>> megnőtt a söralátét méretű adóbevallás

Adóbevallás 2018 >>> megnőtt a söralátét méretű adóbevallás

Míg a 2010-es kormányváltás előtt 60-62 adónem létezett Magyarországon, addig mára ez 82-re emelkedett, vagyis alaposan megnőtt a söralátét méretűnek ígért adóbevallás – többek között erről is beszélt a Népszavának adott interjújában Pitti Zoltán közgazdász, tudományos kutató.

Ahhoz képest, hogy a kormány adó- és járulékcsökkentést ígért, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a GDP-növekedés 30 százalékos volt, viszont az adóterhelés több mint 38 százalékkal növekedett.

A közgazdász elmondta, hogy az egykulcsos adó bevezetése nem az Orbán-kormány találmánya, azt már a szabad demokraták is felvetették és fokozatosan kívánták bevezetni. A Fidesz azonban rögtön belevágott.

A 16 százalékos adókulcs alkalmazása és az adójóváírás kivezetése miatt a legalacsonyabb jövedelműek adóterhe 130 milliárd forinttal emelkedett, ugyanakkor a korábban 32 százalékos adókulcs alá tartozók adóterhe 16 százalékra mérséklődött, vagyis 510 milliárd forint többlet jövedelmük keletkezett.

Emiatt 380 milliárdos lék keletkezett a költségvetésen, amelyet a kormány az ágazati különadókkal, új termékadókkal próbált betömni. Arra azonban nem figyeltek oda, hogy hiába csökkenti a személyi jövedelemadó mértékét, ha annál nagyobb mértékben emeli a fogyasztási adókat, ugyanis ezzel csökkenti a fizetőképes keresletet.

Pitti szerint a jövedelemadózásban nem csak a fizetőképességet kellene figyelembe venni, hanem a használati elvet is

tekintve, hogy jelenleg az alacsony jövedelműek, bár ugyanolyan arányban fizetnek jövedelemadót, mégsem képesek ugyanolyan mértékben élni a közösségi szolgáltatásokkal.

Ennek egyik módja lenne a minimálbér mértékéig biztosított adómentesség. A közgazdász fenntarthatatlannak tartja a jelenlegi 27 százalékos áfát, főleg, hogy az uniós átlag is 23 százalék körül van. Szerinte ezzel a forgalom növekedése pótolná az átmenetileg kieső bevételeket, és kevésbé lenne csábító az áfaelkerülés is.

Kapcsolódó téma >>> Adóbevallás

error: Content is protected !!