Áfa bevallás 2018: Az áfa-bevallások elkészítésében is segíthet a NAV

Áfa bevallás 2018: Az áfa-bevallások elkészítésében is segíthet a NAV

Tállai András szerint az online számlázás jövő nyári bevezetése megteremti annak lehetőségét, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerint az online számlázás tesztüzeme még több mint hét hónapig zajlik majd, az átállásra jövő július 1-jén kerül sor. Erről egyébként az adóhivatal honlapján mától elérhető egy link, amin minden információ megtalálható.

A NAV már most vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a számlainformációk feldolgozásával a hivatal hogyan segíthetne a lehető leghatékonyabban és legegyszerűbben az áfabevallás kitöltésében is. 2018. július 1-jétől ugyanis a vállalkozók által kiállított és befogadott – 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó – számlák adatai az adóhivatal rendelkezésre állnak.

Tállai azt is elmondta, hogy a vállalkozóknak nem árt felkészülni arra, hogy a számlázó programok bekötése után a számla adatainak eredeti tartalma nem írható át. Ezt azért tarthatta fontosnak, mert a jogszabályi tiltás ellenére a revizorok sokszor találkoztak utólagosan visszadátumozott számlákkal. Az online rendszer rostáján automatikusan fennakadnak majd azok, akik a számlát az ellenőrzés ideje alatt visszadátumozva állítják ki.

Az online számlázásnak köszönhetően a NAV évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálja majd és valós időben tudja kiszűrni a fiktív számlázókat.

Az Európai Bizottság szeptember végén publikált tanulmánya szerint 2015-ben fele akkora volt az adóelkerülés Magyarországon, mint a régió más országaiban. Míg Magyarországon az adórés 13,7 százalék, addig a régiós átlag 25,5 százalék. Az online számlázás bevezetésével ez akár 10 százalék alá is csökkenhet.

Ami a kézi számlázást illeti, a számla adatait, ha az áfa összege eléri vagy meghaladja a félmillió forintot, legkésőbb kiállítást követő nap egy webes felületen rögzíteni kell. Ha félmilliónál kevesebb a számlában szereplő áfa összege, akkor a rögzítésre öt napja van az adózónak. Az online számlázás a vállalkozások adminisztrációs terheit jelentősen csökkenti, ezért legkésőbb jövő nyáron érdemes a számlatömböket számlázó programra cserélni. Adóbevallás >>

Be the first to comment on "Áfa bevallás 2018: Az áfa-bevallások elkészítésében is segíthet a NAV"

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


öt × 5 =

error: Content is protected !!