Asztmás és allergiás gyerek után is jár a magasabb családi pótlék >>>

Családok figyelem… Asztmás gyerek után is jár a magasabb családi pótlék >>>

Asztmás, ételallergiás a gyerek? Netán szörnyen rossz a szeme?

Tudta, hogy ilyen esetekben is jár a magasabb családi pótlék?

Mennyi, az annyi? A családi pótlék összegét 2018-ban is az határozza meg, hogy hány gyermeket nevelnek egy háztartásban, illetve, hogy egyedülálló szülő neveli-e a gyermeket.

– Egygyermekes család esetén 12 200 forint.

– Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint.

– Kétgyermekes család esetén gyerme­kenként 13 300 forint.

– Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint.

– Három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint.

– Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint.

– Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23 300 forint.

– Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a gyermek után 25 900 forint.

Nem jár alanyi jogon

A családi pótlék nem jár alanyi jogon, ahhoz, hogy a családok megkapják, kérelmet kell benyújtani, melyhez csatolni kell az ellátást igénylő személy, valamint a gyermek természetes személyazonosító adatait igazoló dokumentumot, amely lehet érvényes személyazonosító igazolvány vagy a személyazonosság igazolására alkalmas más hatósági igazolvány – például útlevél, kártya típusú gépjárművezetői engedély. Ezeket a dokumentumokat elegendő fénymásolatként benyújtani, amit a kérelmező a fénymásolaton történő aláírásával hitelesít.

Szigorúak a szabályok

A szülők többsége nincs tisztában azzal, hogy mikor van lehetőségük magasabb családi pótlékot igényelni. Dr. Bense Tamás háziorvos, gyermekgyógyász elárulta, a háziorvos ehhez nem elég.

– Szigorú kritériumoknak kell megfelelni. A pontos szabályokat mindig a szakorvos tudja. Például egyes betegségeknél meg van szabva, hogy 68 napnál többet kell, hogy gyógyszerre szoruljon a gyerek, vagy, hogy hány napot kell kórházban töltenie. Például asztmások esetében sem mindenki kap emelést. Úgynevezett asztmaszindrómája a gyermekek 30-40 százalékának van, nem fulladnak be, de hasonló tünetekkel jár, és ők mégsem kapnak támogatást – magyarázta lapunknak a doktor, aki azt tanácsolja a szülőknek, hogy bármilyen egészségi problémája van a gyereknek, a szakorvostól kérdezzék meg, hogy jár-e érte emelt összeg.

Cukorbetegségre is kérhető

Rendelet határozza meg mely betegségek esetén jár a magasabb támogatás. Azok után is jár, akik fogyatékosságuk miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorulnak, vagy 1500 gramm súly alatt születtek. A betegségek között találjuk pl. a sokakat érintő asztmát, cukorbetegséget, és egyes ételallergiá­kat, mint például a terheléssel igazolt táplálékfehérje-allergia, kardiológiai betegségeket, vesebetegségeket, autoimmun kórképeket, daganatos, vagy légzészavarral járó betegségeket, epilepsziát. Az érzékszervi fogyatékosságok között pedig már akkor is igényelhető, ha a gyermek nem lát jól távolra, és a látóélességét mindkét oldalon 0,3-nál rosszabbra minősítették.

Szakorvosnak kell kitölteni

A Magyar Államkincstár oldaláról letölthető egy „Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről” elnevezésű nyomtatvány, amellyel igazolni lehet a gyermek betegségét. Az igazolást a gyermek szakkórház, szakambulancia, a gyermekklinika vagy a szakrendelő intézmény szakorvosának kell kiállítania két példányban. Emellett be kell még nyújtani a tanulói jogviszonyról kiállított igazolást, ahogyan azt is igazolni kell a klasszikus módon, hogy egyáltalán a szülő jogosult családi pótlékra.

Kapcsolódó tartalom:

error: Content is protected !!