A tájékoztatás szerint az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

A budapesti Nagybani Piac adatai szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojások árai megközelítik, illetve meg is haladják a darabonkénti 40 forintot. A mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak – jelezte a BTT.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: a magyar vásárlók számára előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A kisebb áfa miatt a hazai fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd étkezési tojásokhoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó környező országok vásárlóihoz képest.

Az AKI kimutatása szerint Európában a tojás csomagolói ára az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett és a kutatás összeállításakor 191 euró / 100 kilogrammos áron állt, ami 55,8 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, azonos időben mért ár. Ehhez képest Magyarország még rosszabb helyzetben van. Figyelembe kell vennünk, hogy az év folyamán hazánk a tavalyi évhez képest 40 százalékkal több héjas és 44 százalékkal több friss tojást importált, miközben a héjas tojás exportja 26, a friss tojásé pedig félelmetes, 80 százalékkal esett vissza 2016-hoz képest. Ennek megfelelően szöktek az egekbe az árak, hiszen az M és L-es tojások esetében az ár a mért héten 37,00 forint / darab, ami 72,4 százalékos emelkedést jelent az előző évi árakhoz viszonyítva.

Forrás cikk:agroinform .hu