Cafeteria táblázat 2017 – szabályok!

Cafeteria táblázat 2017 – szabályok!

Elfogadta kedden az Országgyűlés a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat, a  juttatásokat jövőre az alábbi szabályok szerint lehet tervezni!

Béren kívüli juttatások:

15 százalék személyi jövedelemadót és 14 százalék EHO-t kell  fizetni 2017-ben,  a béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára , ennek köszönhetően jövőre a teljes közteher az idei 34,51 helyett 34,22 százalék lesz, viszont szűkül a  juttatások köre . A Széchenyi Pihenő Kártyát továbbra is lehet adni a 2016-ban is ismert alszámlákkal és keretekkel és pénz kifizetése is lehetséges lesz 100 ezer forintig ugyanilyen közterhekkel.

Gyakran használt cafeteria-elemek terhei

Cafetria elem                                                                                                         Közteher 2017-ben 

Munkahelyi étkeztetés                korlátozás nélkül                                                            49,56

Erzsébet-utalvány korlátozás nélkül                                                                                  49,56

Helyi bérlet                                                                                                                            49,56

Iskolakezdési támogatás korlátozás nélkül                                                                      49,56

Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás               korlátozás nélkül                               49,56

Egészségpénztár, önsegélyező pénztár – hozzájáruláskorlátozás nélkül                    49,56

Készpénz kifizetés cafeteriában (**)     évente 100 ezer forintig                               34,22

Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla (**)        évente 150 ezer forintig  34,22

Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla (**)    évente 225 ezer forintig                34,22

Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla (**)            évente 75 ezer forintig    34,22

Sportrendezvényre szóló belépő korlátozás nélkül                                              adómentes

Kulturális belépő             évente 50 ezer forintig                                                  adómentes

Óvoda, bölcsőde             a költségek mértékéig                                                   adómentes

Mobilitás célú lakhatási támogatás, a feltételek teljesülése esetén,

havonta a minimálbér 40-25-15 százalékáig                                                       adómentes

Lakáscélú támogatás     30 százalék maximum 5 millió forint 5 évben           adómentes

Kockázati biztosítás (például egészség)                havonta a minimálbér 30 százalékáig adómentes

Ajándékutalvány(*)       a szabályokat betartva korlátlanul                                        49,56

(**) A jelölt juttatásoknak az  együttes értékét is vizsgálni kell.

A versenyszférában évi 450 ezer forint értékig áll rendelkezésre a 34,22 százalékos  közteher , míg közszférában évi 200 ezer forint értékig adható a kedvező 34,22 százalékos mértékű  közteher, felette viszont már 49,56 százalék adó- és járulékteherrel kell számolni.

Arra is nagyon figyelni kell, hogy jövőre  erre a két juttatásra egy összesített keret is vonatkozik. Éppen ezért ezekből évente kedvező adózással a versenyszférában 450 ezer, a közszférában pedig  200 ezer forint lesz adható , természetesen ezek nettó keretek, és a kiadott juttatás értékére vonatkoznak.

Egyes meghatározott juttatások

Az egyes meghatározott juttatások esetén az adó alapja szintén az 1,19 helyett az 1,18-as szorzóval korrigált érték, de a 15 százalék szja mellé 27 százalék EHO társul. Így 49,56 százalék munkáltatói teherrel lehet kalkulálni 2017-ben az idei 49,98 százalék helyett. Ezzel a közteherrel lehet megvalósítani az idén gyakran használt béren kívüli juttatások (például pénztárak, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés) kiadását, de akár más juttatásokat is a kiadás feltételeire odafigyelve.

Látható, hogy sok idén népszerű béren kívüli juttatás jövőre már magasabb közteherrel lesz adható. Rájuk sok esetben idén havi, éves korlátok vonatkoznak, melyen belül igénybe lehetett venni a kedvező adózás feltételeit. Az elfogadott módosítás szerint ezek jövőre havi illetve éves korlátozás nélkül lesznek adhatók – a magasabb – 49,56 százalékos közteherrel – magyarázza az új szabályokat Fata László cafeteria szakértő.

Így többek közt az Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet, munkahelyi étkezés, vállalati üdültetés, iskolarendszerű képzés biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is korlátlanul fizethet a munkáltató 49,56 százalékos adóval.

 Adómentesen adható  juttatások

Eddig is úgy nézett ki, hogy megmarad  a gyakran használt adómentes juttatások köre, sőt 2017-re bővül is. Továbbra is használhatók lesznek :

  • a kulturális belépő,
  • a sportrendezvény belépő,
  • a lakáshitel támogatás,
  • a bölcsőde kis módosítással.

Korábban emellett már bekerült a mobilitási célú lakhatási támogatás és az óvodai ellátások térítése is az adómentes juttatások közé.

A nyáron mégolyan hírek láttak napvilágot,  hogy2017-ben a munkáltató adómentesen egészségügyi szolgáltatást is adhat. Ezt a szakaszt azonban nem lépteti hatályba az állam , így ezzel jövőre a cégek nem számolhatnak adómentes juttatásként.

Az már korábban kiderült,  hogy közigazgatási határon kívülről (sőt speciális esetekben még azon  belülről is) a munkába érkező munkavállalók  számára fizethető (vagy fizetendő) kilométerenkénti 9 forint költségtérítés adómentes értéke januártó  15 forintra növekszik.

A lakáscélú támogatás esetében az adómentességhez vizsgálnia kell a munkáltatónak, hogy a lakás szobaszáma nem  haladhatja meg a méltányolható lakásméretet. Ehhez figyelembe kell venni a szobaszám és az együtt lakók viszonyát.

Az együtt lakó személyek meghatározása változik a friss módosításnak köszönhetően, az új szabályok alapján ugyanis a lakók számának meghatározásakor már a házastárs közeli hozzátartozóit is figyelembe lehet venni.

Ebbe a körbe nem lehet beleszámítani a munkavállalónak, élettársának vagy házastársának testvérét a   jelenleg érvényes meghatározás szerint. 2017-ben  a lakásban lakó testvér is figyelembe vehető az együtt lakó, együtt költöző családtagok számának meghatározásakor, a módosítás elfogadásával. A fiatal házaspárok estében a lakók számának meghatározásakor számításba vehetőek lesznek a jövőben születendő gyermekek is.

Sokkal kedvezőbb lesz a szobák számának meghatározása is, így egy szobaként lehet majd figyelembe venni  a 8 és 12 négyzetméter közé eső lakóhelyiségekből kettőt. Így a méltányolható lakásméret  1-2 fő esetén 3 szoba, 3-4 fő esetén négy szoba lesz, és egy szobával nő az adómentesen támogatható lakás mérete minden további új lakóval.

Természetesen nem kell beleszámolni a 200-450 ezer forintos éves keretbe:  az egyes meghatározott juttatások és az adómentesek juttatások értékét. További információk itt >>>

Leave a comment

Your email address will not be published.


*