Dupla családi pótlékot kapunk hamarosan, duplázni akarják az összeget >>> Osszátok meg …

Dupla családi pótlékot kapunk hamarosan, duplázni akarják az összeget >>> Osszátok meg …

2018 Júniustól duplázni szeretnék a családi ellátásokat!

Újratárgyalják a törvényt idén!

A kormány 3 napja késik a családtámogatási törvények módosítására tett javaslatával – hívta fel a figyelmet a Párbeszéd. Az ellenzéki párt szerint egyébként egyszerű a megoldás: a 9 éve befagyasztott családi pótlékot duplájára kell emelni, követve a lengyel mintát, és megvalósítva az Alapjövedelem-programunk gyerekekre vonatkozó részét. A családi pótlék alapösszege egy gyerekre jelenleg (2008 óta változatlanul) havi 12 200 forint, két gyerekre pedig 13 300 forint.

Súlyos nélkülözésben

Minden harmadik magyar gyerek súlyos nélkülözésben él, a 7 éven aluliaknál ötből ketten szegények. 620 ezren egészségtelen lakásban laknak, 200 ezren villany, 150 ezren vécé nélkül élnek; 130 ezren alkalmanként, 50 ezren rendszeresen éheznek. A családi pótlék 2008 óta az értékének negyedét elvesztette. Az unióban csak a balkáni országokban rosszabb a helyzet, a visegrádi országok e téren is elhúztak mellettünk.

Meg kellene duplázni

A kormány március 13-ra tervezte benyújtani a családtámogatási törvények átalakítását; van rá remény, hogy a lengyel „500 plus” programot vegyék át. Ami mint írtuk, triplázást jelentene a jelenlegi magyar juttatáshoz képest. Az ottani jobboldali kormányzat már felismerte: a gyermekvállalás ösztönzése azzal kezdődik, hogy a megszületett gyerekek ne szegénységben nőjenek fel.

A Párbeszéd tudja: csak akkor indulhat eséllyel egy gyermek az életben, ha kiskorában nem kell nélkülöznie az alapvető javakat – és hozzáfér a minőségi oktatáshoz, fejlesztéshez, egészségügyi és szociális ellátáshoz. Ezért kell az alapjövedelem, ami a gyerekeknél nagyjából a családi pótlék megduplázását jelenti.

Forintra váltva 24-34 ezret jelentene a duplázás, a súlyosan sérült gyermekek gondozását pedig legalább a minimálbérrel kellene elismerni – javasolják.

Hogy miből? A Puskás stadionra 300 milliárdot költünk – annyiból ez is kijönne, jegyzi meg a Párbeszéd.

Ekkor jön a családi pótlék >>>

Leave a comment

Your email address will not be published.


*