Ezért nem hosszabbítják meg a jogosítványodat! Sok jogosítványt vonnak vissza >>> és szigorodnak az orvosi ellenőrzések!

Ezért nem hosszabbítják meg a jogosítványodat! Sok jogosítványt vonnak vissza >>> és szigorodnak az orvosi ellenőrzések!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka, tehát több százezer ember szenved alvási apnoe betegségben. 2014-ben 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert a vezető elaludt a volánnál. A megváltozott jogszabály célja a gyakran tragikus kimenetelű balesetek megelőzése.
Alvászavar esetén az érintett személy hiába fekszik le időben este, mégsem tudja kipihenni magát. Nem egyszerű fáradtságról, vagy kimerültségről van tehát szó, azalvászavarokkezelése orvosi segítséget igényel – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus. Ezért sokak jogosítványát nem hosszabbítják meg a szigorított orvosi ellenőrzésen majd!
Az obstruktív alvási apnoe szindróma az alvásfüggő légzészavarok legsúlyosabb formája. Lényege, hogy alvás közben a garatfal izmai túlzott mértékben ellazulnak, ezzel részleges vagy teljes elzáródást okozva a felső légutak területén. Ennek megfelelően a páciensnek 10 másodpercet meghaladó légzéskimaradása (apnoéja) lesz, ezzel együtt a vér oxigénszintje is lecsökken, oxigénhiányos állapotot okozva. A légzőközpont ilyenkor riasztja a szervezetet, az alvót a mélyalvás fázisából felébreszti, ami sokszor olyan rövid ideig tart, hogy nem emlékszik rá a beteg, de az alvása így folyamatosan megszakad, (akár több százszor is egy éjszaka során) ezáltal a beteg nem tudja magát kipihenni. Nappal fáradt lesz, gyakran lankad a figyelme, monoton tevékenységek közben (pl hosszú egyenes útszakasz!!!) akár el is alszik, memória zavara lesz, súlya megnő, magasvérnyomása alakul ki. Mindezek a tünetek együtt alkotják az obstruktív alvási apnoe szindrómára jellemző panaszok csoportját..
Hogyan lehet kivizsgálni az alvási apnoe szindrómát?
Az alvászavar nappali tünetei miatt a betegek elsősorban a háziorvosukat keresik fel, nekik kell a tünetek alapján felvetni a betegség gyanúját. Ugyanez a helyzet a jogosítvány meghosszabbítása kapcsán, ahol szintén a háziorvos végzi az alkalmassági vizsgálatot. Neki kell rákérdezni és az első vonalban szűrni az alvási apnoét. Ennek a menete, hogy a pácienssel kitöltetnek egy erre a célra készített, a Magyar Alvástársaság által elfogadott kérdőívet, melynek válaszaiból az alvási apnoe gyanús betegek kiszűrhetők. A teszt pozitivitása esetén a háziorvos továbbküldi a beteget alvásszakértőhöz, aki szűrő alvásvizsgálatot végez, amellyel megerősíti a betegség gyanúját, valamint annak súlyosságát is meghatározza. Ez alapján a betegnek lehet enyhe, középsúlyos, ill. súlyos alvási apnoe szindrómája. Középsúlyos és súlyos alvási apnoe szindróma esetén a páciensnek alváslaboratóriumi körülmények között kell tovább differenciálni, valamint kezelni a betegségét.

Ha ilyen betegségem van, akkor már nem is vezethetek?

Az elmúlt években megszerzett elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat alapján az alvási apnoe biztonsággal kezelhető betegség. Ha az alvásvizsgálat pozitív eredménnyel zárul, úgy az alvásszakértő a beteggel egyeztetve határozza meg a terápiát. Ez lehet az alvás alatt a szájüregbe helyezett segédeszköztől kezdve a különböző gégészeti műtéteken át egészen a légsínterápia. Utóbbi esetben az úgynevezett CPAP-készülék beszerzését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 50%-ban támogatja,megfelelő feltételek esetén.

A CPAP betűszó jelentése continuous positive airway pressure, vagyis folyamatos pozitív légúti nyomás. Normál esetben belégzés elején a légutakban lévő nyomás lecsökken, ezáltal idézi elő a levegő beáramlását. Kóros esetben az elzáródott légutak nem tudnak megnyílni, nem történik meg a légcsere, ami légzéskimaradást és a vér oxigén szintjének csökkenését okozza.

A terápia lényege, hogy folyamatos pozitív légúti nyomás mellett nem záródnak el a légutak, így nem alakul ki légzésleállás. A készülék alkalmazásával akár 1-2 napon belül is javulhat a beteg alvása, nappali fáradtsága, aluszékonysága. A vezetői engedély érvényessége akkor hosszabbítható meg, ha a mérsékelt illetve súlyos  alvási apnoéban szenvedő gépjárművezető akkreditált alvásközpontban kiadott szakértői vélemény alapján igazolja állapotának javulását.

A diagnosztizált alvási apnoeban szenvedő Eü. 1. kategóriába tartozó gépjárművezetők felülvizsgálatát 3évente, az Eü. 2.kategóriába tartozó hivatásos vezetőkét évente kell elvégezni..

error: Content is protected !!