– Ugye, szereltetsz már valami lopásgátlót a kocsidba? – kérdeztem kedves ismerősömet. Nemrég lopták el a kocsiját, és vett helyette másikat.
– Azt mondta a barátnőm, hogy rakjak szöges szőnyeget az ülésre. Vagy orosz újságot – próbálta elviccelni a dolgot, miközben tudta, tényleg kell bele valami.

No de mi? A választék cifra, mint a cirkuszkerítés. Segítünk, végigvesszük a legismertebbeket!

Üvegek gravírozása – Körülbelüli árak: pár ezer forinttól

Tulajdonképpen ez még nem autóvédelem, inkább üzenet a kocsik között rosszban sántikáló tolvajnak. Az én üvegeim jelöltek, ne engem vigyél el, hanem másik autót! Sokan csak legyintenek erre a megoldásra, mások viszont esküsznek a hasznosságára.

Mellette:
– olcsó
– gyors eljárással megoldható
– tömegautók esetében valóban hasznosabb olyan autót ellopni, aminek az üvegeit is felhasználhatja a megrendelést leadó orgazda/bontós/szerelő

Ellene:
– fizikailag nem autóvédelem
– ha bármi más alkatrész miatt kell a bűnözőknek a kocsi, az üvegeket – mint a kocsit azonosító bizonyítékokat – csak összetörik a jármű szétbontása után, és kész

Ha már gravíroztatunk, az sem mindegy, hogy mit. Két tábor áll egymással szemben. Az egyik szerint a régi módszer alapján a rendszámot kell belemaratni az üvegekbe, hiszen már ránézésre gyanús az a kocsi, amelyiknél nem stimmel az ablakon olvasható betű és számsor a fémlapokon láthatóval.

Az ellenzők szerint máris használhatatlanná válik ez, ha autótörés után új rendszámot kér a tulaj az önkormányzattól. Szerintük a tuti megoldás az alvázszám bemaratása, hiszen az állandó. Csakhogy ki látott már közúti ellenőrzésnél olyan rendőrt, aki a gravírozást összenézi az alvázszámmal?

Hangos és néma riasztók  –  Körülbelüli árak: jellemzően 10 és 50 ezer forint között

Ön körbenéz az utcában parkoló kocsik között, ha riasztó vinnyogását hallja? Ugye, hogy nem. Ezzel tulajdonképpen el is mondtuk a villogó és szirénázó riasztók hátrányait. Ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy ordító autóban tolvajt se látott még soha, senki nyugodtan mókolni, az is eliszkol, ha visítani kezd a megpiszkált jármű.

Homoki itt is előáll az új trenddel, ő olyan GPS-es nyomkövető rendszereket telepít, amelyek néma riasztásokat idézhetnek elő. Ezek lényege, hogy ajtónyitásra, vagy indítási kísérletre (programozástól függ) a kocsiba szerelt GSM-rendszer riasztja a jármű tulajdonosát (pl. sms-t küld), vagy egy diszpécser-központot, a teljesen néma kocsi elindításán fáradozó bűnöző erről semmit nem tud. Ilyenkor a tulajdonos értesítheti a rendőröket, vagy akár saját maga “letilthatja” a kocsi esetleges mozgását a távolból.

Mellette:
– társítható bármely korábban említett záras vagy rejtett kapcsolós megoldás mellé
– aki tolvajt akar fogni, és saját kezűleg ítélkezni, ezt válassza

Ellene:
– önmagában ez sem fizikai járművédelem
– blokkolható a GSM-frekvencia

És sok sok más módszer létezik,ha úgy gondolod hogy veszélybe van az autód,akkor érdemes egy szak szervizbe menni,és felszerelni autólopás elleni védőfelszereléssel.