Így indul 2017! Nőtt a minimálbér és bérminimum összege, csökkent az élelmiszerek áfája! Ezek változtak meg!

Január elsejétől több lakossági és vállalati adó, illetve más közteher mértéke is csökken.

A legnagyobb mértékű csökkenés a baromfihús, a tojás és a friss tej forgalmi adóját érinti, az áfa e termékekre egységesen 5 százalék lesz. A fogyasztók ennek hatására legalább 17 százalékos árcsökkenésre számíthatnak e termékeknél, de egyes élelmiszerláncok ennél is nagyobb ármérséklést ígértek.

Az áfa az internet-előfizetésre is csökken, 18 százalékra. Az éttermi étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a vendéglátás áfakulcsa szintén 18 százalék lesz az idén, és jövőre 5 százalékra csökkenhet.

A januárban életbe lépett szabályozások kedveznek az első házasoknak is, a havi ötezer forint a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is, a módosítás visszamenőleges hatályú, így az új szabály már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható.

Adómentes lett a bölcsődei mellett az óvodai szolgáltatás, óvodai ellátás is, így ha a szülő a bölcsődei vagy óvodai ellátásáért fizetendő díjról odaadja a munkáltató nevére szóló számlát a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg teljesen köztehermentes.

Ennyi lesz a garantált bérminimum

Az idén a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő, és legalább 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. 2017 január elsejétől az alapbér kötelező legkisebb összege havi 127 500 forint, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben a garantált bérminimum 161 000 forint.

A társasági adó mértéke egységesen 9 százalékra mérséklődik a korábbi 19, illetve 10 százalékról, valamint a kisvállalati adó (kiva) mértéke 2 százalékponttal, 14 százalékra csökken. Csökken a vállalkozó által fizetendő közteher mértéke, a dolgozói juttatások adóalapjának megállapításához alkalmazandó szorzó 1,18-szorosra mérséklődik, így akár ennyivel magasabb összegű cafeteria-keretet biztosítható a dolgozóknak.

Drágulhatnak az élelmiszerek, a házhoz szállított ételek és a menzák

A minimálbér drasztikus emelését sokan nem tudják majd áremelés nélkül kigazdálkodni, ezért jó néhány élelmiszer ára szállhat el. A pékszövetség szerint leginkább a kenyér és péksütemények ára szállhat el, és bár 30 százalékos drágulást is emlegettek, ennél valószínűleg kisebb lesz az emelkedés. Az éttermi áfa csökkenése nem érinti az étel házhoz szállítást és a menzákat, így a minimálbéremelés miatt ott is áremelkedés várható, pont azokat szívatva ezzel, akik a leginkább árérzékenyek.

Az utalványok helyett készpénzt is kaphatunk juttatásként

A SZÉP kártya kedvező adózása ugyan megmarad, de az Erzsébet-utalványoké magasabb lesz. Viszont 2017-től akár készpénz is adható juttatásként kedvezményes adózással, így várhatóan sok munkáltató arra cseréli majd a drágább utalványozást. A készpénz juttatásként adott mértéke évente maximum százezer forint lehet dolgozónként. Magasabb adó terheli majd a tömegközlekedési bérletet, a befizetést az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárba és a képzési támogatásokat is. A közigazgatási határon kívülről munkába járók egy kicsit fellélegezhetnek, mert az eddigi 9 forintos kilométerenkénti adómentes költségtérítés ezután kilométerenként 15 forintra növekszik.

Örülhetnek a kisadózók

A katázás talán a legkedvezőbben adózó vállalkozási forma jelenleg, ám a hatmilliós bevételi határ miatt eddig sokan nem tudták igénybe venni. Ők most örülhetnek, mert a határ 2017-től 12 millióra nő.

1,6 százalékos lesz a nyugdíjemelés

Ez mindenképp emelkedés az előző évi 0,9%-hoz képest, de ha azt vesszük, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2017-re 2,3%-os inflációt jósol, már nem ennyire rózsás a helyzet. Ha beválik az MNB jóslata, utólag, az év végén kell rendezni az elmaradást egy összegben a nyugdíjasok felé.

A családosok kapnak egy kis pluszt

2017-től már párhuzamosan is igénybe vehető az első házasok kedvezménye és a családi adókedvezmény. Korábban az első házasok kedvezményének megszűnését jelentette, ha 24 hónapon belül családot alapítottak, a kedvezmény ezentúl ebben az esetben is fennáll 24 hónapig.

 

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


1 × 3 =

error: Content is protected !!