Így kaphatsz évente 150 ezer forint ingyenpénzt a nyugdíj mellé – Mutatjuk a részleteket

Így kaphatsz évente 150 ezer forint ingyenpénzt a nyugdíj mellé – Mutatjuk a részleteket

Az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz éves befizetésarányos 20 százalékos adójóváírást vehetünk igénybe, 150 ezer forintos felső határig. Viszont százezrek, sőt, milliók múlhatnak azon, hogy a legjobb pénztári megtakarítási formát válasszuk ki a számtalan ajánlat közül. A Portfolio.hu összeszedte, milyen költségek mellett, milyen hozamú pénztári portfóliókat érhetünk el a nyolc legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztárnál.

Ha rendszeresen fizetjük önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításunkat, alapvetően három lényegesebb költségelemmel találkozhatunk:

 • A taggá válás költségét,
 • a működési és likviditási tartalékba kerülő, befizetésünkből levont sávos költséget,
 • valamint a befektetési szabályokban, alapszabályokban többnyire nem megtalálható mögöttes, a portfólióra terhelt vagyonarányos költségeket

is ki kell fizetnünk.

A nyolc legnagyobb taglétszámmal rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárat megvizsgálva a Portfolio.hu arra jutott, hogy a taggá válás minimális ráfordítást igényel, mindössze párezer forintos költség, de van, ahol ingyenes.

Az ezen felül kifizetendő, látszólag magas, sávos költségelvonást úgy tudjuk csökkenteni, hogy magas tagdíjat fizetünk évente az önkéntes pénztári megtakarításunkba, ugyanis minél többet fizetünk be évente, annál kedvezőbb lesz a teljes befizetésre terhelt arányos költségelvonás.

Vagyis ez alapján is jól látszik, hogy:

 • Havi 5 000-10 000 forintos tagdíjfizetés esetén a Honvéd a legkedvezőbb,
 • havi 20 000 forintos rendszeres tagdíjfizetés esetén az Aegon,
 • havi 25 000 forintnál az Aegon és a Prémium áll holtversenyben,
 • havi 50 000 forintnál ismét az Aegon a legolcsóbb,
 • havi 100 000 forint esetén (és efölött) pedig már ismét a Honvéd a legkedvezőbb, mivel 350 ezer forintos éves befizetés felett ez a pénztár már nem számít fel plusz költséget.

A nyugdíjpénztárak alapszabályaiban, webes hirdetményeiben gyakran nincs információ arról, hogy a befektetési portfóliók kezeléséért milyen költséget fizetünk ki közvetetten, az MNB bruttó és nettó hozamadataiból azonban leszűrhetjük ezeket az információkat.

Ezek alapján arra a konklúzióra juthatunk, hogy

 • a vagyonarányos költségek 1% alatti terhelést jelentenek a portfólióra, ami más hasonló befektetésekhez (például alapokhoz) képest viszonylag alacsony,
 • a kockázatvállaló / dinamikus portfóliók jellemzően drágábbak, mint a kockázatkerülő befektetések,
 • a legdrágább alapokat az Allianznál, ezt követően az OTP-nél találhatjuk meg, míg a legtöbb kifejezetten olcsó alap a Honvéd közszolgálati nyugdíjpénztárnál érhető el (bár van egy generalis és egy MKB-s alap, ami ennél is olcsóbb).

Azt, hogy mekkora hozamot ér majd el a nyugdíjcélú megtakarításunk, nem tudjuk előre, de a múltbéli adatokból értékes információkra tehetünk szert. Hogy tavaly melyik önkéntes nyugdíjpénztárnak volt a legnagyobb nettó hozama, kiderül a Portfolio.hu cikkéből, amit ide kattintva tudsz elolvasni.Forrás cikk :penzcentrum.hu

 

Be the first to comment on "Így kaphatsz évente 150 ezer forint ingyenpénzt a nyugdíj mellé – Mutatjuk a részleteket"

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


tizenegy + nyolc =

error: Content is protected !!