Költségvetés 2018 : Ma nyújtják be a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot!

Költségvetés 2018 : Ma nyújtják be a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ismerteti a tervezetet, amelyet a tárcavezető a munkából élők költségvetésének nevezett egy május elsejei rendezvényen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium jövőre 4,3 százalékos gazdasági növekedést vár, s azzal számol, hogy a háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal gyarapodik. A tavaly megkötött hatéves bérmegállapodásnak is köszönhetően 8,8 százalékos bruttó bérnövekedés várható, az idei év után a minimálbér és a garantált bérminimum jövőre is nő, 8 és 12 százalékkal.

Hangsúlyozta, szeretnék, ha minden területre legalább annyi támogatás jutna, mint az idén, de egészségügyre, oktatásra, kultúrára, közbiztonságra átlagban mintegy 5-6 százalékkal többet tudnak költeni.

A költségvetéssel párhuzamosan az adótörvényeket is benyújtják a parlamentnek. Varga Mihály a legfontosabb módosítások közül kiemelte, hogy jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a halhús áfája, és tovább mérsékelné a kormány az éttermi, illetve az internetszolgáltatások forgalmi adóját.

A kisüzemi sörfőzdéknek lehetővé kívánják tenni, hogy az évi 8 ezer hektoliter helyett 200 ezerig csak a jövedéki adó felét kelljen megfizetniük.

error: Content is protected !!