Megdöbbentő HIR ! Minden tizedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon

Megdöbbentő HIR ! Minden tizedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon

Ma már csaknem minden tizedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon, amire az adatfelvétel kezdete, 2005 óta nem volt példa – írja a Világgazdaság. A Eurostat adatai szerint a foglalkoztatottak társadalmi juttatások után mért szegénységi aránya 2016-ban elérte a 9,6 százalékot az egy évvel korábbi 9,3 után

Ők azok, akiknek a jövedelme nem éri el a medián 60 százalékát. A világgazdasági válságot követő években, egészen 2014-ig 5-7 százalék között mozgott a dolgozói szegénység, azóta azonban nem áll meg a növekedés.

Ez nem azt jelenti, hogy csökkentek volna a jövedelmek. Az elmúlt évek dolgozói szegénységének növekedésében kulcsszerepet játszott, hogy egyre többen vannak a közfoglalkoztatottak, akiknek a keresete mélyen alatta marad az átlagnak.

A tavalyi év első 11 hónapjában 6,2 százalékkal, 261 ezer forintra nőttek a bruttó keresetek, a közfoglalkoztatottaké azonban 1 százalékkal csökkent, ami 79 ezer forintot jelentett számukra. Nettóban számolva a nemzetgazdaságban csaknem 8 százalékos keresetnövekedést láthattunk (173 500 forint), a közmunkásoknál pedig 0,5 százalékos növekedést (52 500 forint).

Tavaly azonban elsősorban vélhetően nem a közfoglalkoztatottak alacsony bére okozta a kedvezőtlen trend folytatódását. Egyrészt létszámuk nem nőtt tovább a megelőző évhez képest. Másrészt az ebben a programban zömében részt vevő, középfokúnál alacsonyabb végzettségűek szegénységi aránya 25 százalékra csökkent a 2015-ös 27-ről.

A középfokút elérő, de felsőfokúnál alacsonyabb végzettségűek szegénységi aránya 11,4 százalék, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb a 2015-ösnél. Aggodalomra okot adó tényező viszont, hogy a magasan képzetteké, vagyis a felsőfokú végzettségűeké 6 százalékra növekedett, ami egy év alatt 1,4 százalékpontos emelkedést, két év alatt triplázódást jelent.

Forrás: Világgazdaság.hu

Be the first to comment on "Megdöbbentő HIR ! Minden tizedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon"

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


tizenhét − tíz =

error: Content is protected !!