Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 2018

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 2018

Idén már fejenként 1 242 000 forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie annak a 25 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató cégnek, amelyik nem alkalmaz megfelelő számú megváltozott munkaképességű személyt. A cégek viszont egyre nehezebben találnak alkalmazható megváltozott munkaképességű személyeket.

Minden társaság, amely 25 főnél nagyobb létszámmal működik, ám az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a teljes állomány 5 százalékát, a hiányzó létszám után fejenként évi 1 242 000 forintot köteles rehabilitációs hozzájárulás címén az állam számára fizetni. Ez az összeg 29 százalékkal magasabb a két évvel ezelőtti értéknél és 8 százalékkal a tavalyinál – írja közleményében a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft.

Részben az említett rendelkezés ösztönző hatásának tulajdoníthatóan, részben pedig az egyre nyomasztóbb általános munkaerőhiány következtében, egyes területeken gyakorlatilag ennek a munkavállalói csoportnak is megvalósult a teljes foglalkoztatása.

A közlemény kitér rá, hogy egyes régiókban – elsősorban a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon – még mindig sok megváltozott munkaképességű személy keres állást, ugyanakkor az ország többi részében foglalkoztatottságuk akár 70 százalékot is meghaladó mértékű, ami e kör alacsony mobilitási képességeit ismerve igen magasnak mondható. A cégek egyre gyakrabban hiába keresnek egy adott pozícióra ilyen munkatársat.

A munkáltatók számára a felvételen kívül további megoldást kínál saját dolgozóik rehabilitációs átvilágítása, amely a demográfiai összetételtől függően általában a meglévő dolgozók 1,5-6 százalékáról derít ki valamilyen tartós betegséget, vagyis egy ilyen audit akár önmagában is a cég teljes rehabilitációs hozzájárulási kvótájának megtakarítását eredményezheti.

Ugyanakkor a rehabilitációs átvilágítás a munkavállalók érdekeit is szolgálhatja, hiszen tartós betegségeik kiderülhetnek, ami anyagi előnyt is hozhat nekik.

Kevesen tudják, hogy egyes tartós egészségügyi problémával élő dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 6 900 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak – hívja fel a figyelmet Balog Lajos, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetője.

Ráadásul ez az összeg akár 5 évre visszamenőlegesen is jár, ami 400 ezer forint feletti összeget is jelenthet A jogszabály több olyan, látszólag enyhe, hétköznapi betegségnek számító egészségügyi problémát is ebbe a körbe sorol, mint a laktózintolerancia. a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.

A rehabilitációs átvilágítások során gyakori eset, hogy bár a munkavállaló és a munkáltató is ismerik a problémát, de azért nem élnek a jogszabály által biztosított lehetőségekkel, mert nincsenek tisztában azzal, hogy ez milyen jelentős kedvezményeket biztosíthat számukra.

 1. évi Meghívásos Pályázat / dokumentumok
  Pályázati felhívás
  Csatolandó nyilatkozat
  IKR Felhasználói Kézikönyv
 2. ÉVI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS:
 3. évi pályázati felhívás
  2018. évi pályázati felhívás melléklete: Csatolandó nyilatkozatok
  2018. évi pályázati felhívás melléklete: Keret- és támogatási szerződés mintája
  2018. évi pályázati felhívás melléklete: IKR Felhasználói kézikönyv
  Regisztrációs lap
  Nagyszámú telephely adatai
  Megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtott 2018. évi költségvetési támogatásra szerződést kötött munkáltatók

Be the first to comment on "Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 2018"

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


4 × 5 =

error: Content is protected !!