Mindenkit érint! Sokkal szigorúbb lett a jogosítvány érvényességének meghosszabbítása!

Jogosítványa van ??? >>> Ez mindenkit érint! Sokkal szigorúbb lett a jogosítvány érvényességének meghosszabbítása!

A szívbetegek jóval szigorúbb orvosi vizsgálat után juthatnak jogosítványhoz, mint eddig, hivatásos sofőrök pedig egyáltalán nem lehetnek.

A hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők mostantól nem kaphatnak jogosítványt, illetve az egészségügyi alkalmasságuk nem hosszabbítható meg, ha beültetett defibrillátorral vagy szívműködést segítő eszközzel rendelkeznek – derül ki egy rendeletmódosításból. Az úrvezetőknél ez nem kizáró ok, de az ő vizsgálatuk szabályai is szigorodnak.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletben kibővítették a szóba jöhető szívbetegségek körét. Az, aki nem hivatásos sofőr, és már volt szívproblémája, csakis akkor kaphat jogosítványt, ha szakorvosi vélemény szerint a betegségét eredményesen kezelték. Szükség lesz a vizsgálatra

  • defibrillátor beültetése vagy cseréje,  vagy megfelelő vagy nem megfelelő defibrillátor sokk,
  • szívkoszorúér-bypass műtét,
  • és szívátültetés esetén, vagy
  • ha az illető szívműködést segítő eszközt használ.

A hivatásos járművezetőknél a vizsgálatot végzőnek mérlegelnie kell a járulékos kockázatokat és veszélyeket. Ők alkalmatlannak minősülnek a vezetésre defibrillátor beültetése után, bizonyos szívelégtelenségek esetében, vagy ha szívműködést segítő eszközöket használnak.

Január közepétől nehezebben kaphatnak vezetői engedélyt a krónikus betegek, többségüknek nem lesz elég a háziorvostól, vagy az üzemorvostól kérni a papírt. Például a cukor-, a szív-, valamint az idegrendszeri problémákkal kezelteknek, a folyamatosan gyógyszert szedőknek friss szakorvosi véleményt, labor és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük – írja a Népszava.

Az új szabályok szerint például nem kaphat jogosítványt a vezető, ha van eszméletvesztéssel, rosszulléttel járó betegsége, vagy olyan kórban szenved, amely befolyásolhatja mozgásképességét. Például a súlyos szívritmuszavarban szenvedőktől biztosan megtagadható a jogosítvány. Ezen felül a jogszabály több tucat olyan betegséget is felsorol, amelyek megléte esetén évenkénti szakorvosi felülvizsgálatot írnak elő.

Az új jogszabály a háziorvosok szerint megnövelheti a jogosítvány érvényesítéséhez szükséges időt.

Kapcsolódó cikkünk:

Jogosítvány hosszabbítás ára

 

Be the first to comment on "Mindenkit érint! Sokkal szigorúbb lett a jogosítvány érvényességének meghosszabbítása!"

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


9 − 3 =

error: Content is protected !!