Minimálbér, Bérminimum 2018: JANUÁRTÓL DUPLÁJÁRA EMELKEDIK A BÉRMINIMUM >>>

Minimálbér, Bérminimum 2018: JANUÁRTÓL DUPLÁJÁRA EMELKEDIK A BÉRMINIMUM >>>

A jövő évi költségvetésben újabb intézkedésekkel segítik a foglalkoztatás bővülését, nő a minimálbér, a garantált bérminimum, és a munkát terhelő adók tovább csökkennek – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Az államtitkár a jövő évi költségvetés munkaerőpiaci intézkedései között kiemelte: a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás szerint 2018-tól a minimálbér további 8 százalékkal, míg a szakmunkás bérminimum újabb 12 százalékkal nő. Ezzel párhuzamosan a munkáltatót terhelő adó 2 százalékponttal csökken, ami azt jelenti, hogy a szociális hozzájárulás (szocho) mértéke 20 százalékra csökken.

A bérminimum duplájára emelkedik jövőre

Az intézkedésekkel a szakmunkás bérminimum 2010-hez képest több mint duplájára emelkedik jövőre, a minimálbér pedig csaknem 90 százalékkal nő. Emlékeztetett: 2017-től a minimálbér 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbér pedig 25 százalékkal emelkedett, a munkáltatót terhelő adó 5 százalékponttal, 22 százalékra csökkent.

Hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés a munkából élők költségvetése lesz, mert továbbra is szeretnék elérni, hogy minden magyar ember, a családok, és a vállalkozások is érezhessék az eddigi gazdaságpolitikai intézkedések pozitív hatását. Kiemelte, hogy a rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most, 2010-hez képest 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma, amiből 480 ezren a versenyszférában helyezkedtek el.

Tovább nő a lakhatási támogatás

Tovább nő a munkavállalók lakhatásának támogatása, 2018-tól a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett annak 60, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40, a következő 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százaléka. A munkaerő mobilitása nem mutat érzékelhető javulást, ezért merült fel a támogatás növelésének igénye.

Folytatódik a munkahelyvédelmi akció is, 2018-ban az NGM számításai szerint 100 milliárd forint marad a vállalkozásoknál a programmal. Az adókedvezménnyel érintett létszám havonta átlagosan 900 ezer, ami a versenyszférában dolgozók több mint egynegyede. A kedvezménnyel érintett létszámon belül a legnagyobb, 40 százalékos arányt az 55 év felettiek teszik ki, a második legnagyobb 34 százalékkal a szakképzettséggel nem rendelkezők csoportja.

A program bevezetése óta mintegy 520 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál – összegezte. A kormány hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű térségekben a munkahelyteremtés- és megőrzés támogatására, a vállalkozások beruházásainak ösztönzésére, és arra, hogy az új munkahelyeken minél nagyobb számban regisztrált álláskeresőket foglalkoztassanak – mondta.

A közmunkaprogramokról közölte: a közfoglalkoztatottak átvezetését szeretnék elérni az elsődleges munkaerőpiacra, illetve azt, hogy a létszámuk 2020-ra 150 ezerre csökkenjen. 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státuszban maradni. 40 milliárd forintból a közfoglalkoztatásból kivezető gazdaságélénkítő és mobilitást könnyítő intézkedéseket terveznek bevezetni, ezek nagy része idén elindul – jelentette be.

2 Comments on "Minimálbér, Bérminimum 2018: JANUÁRTÓL DUPLÁJÁRA EMELKEDIK A BÉRMINIMUM >>>"

  1. Tisza Jenő | 2017-12-14 at 15:37 | Válasz

    A fidesz kormány adóztatta meg a magyar minimálbért 7 éve 2010 év őszén.Miről beszél a kormány ma,hogy 2010 óta ez a kormány duplájára emelte a garantált bérminimumot,a bruttót sem szerintem,de 2017 évre is csak a bruttó garantált bérminimumon emelt 25 százalékot,miközben a havi nettó 107065 forint szakképzetteknek,jobb esetben aki kicsit többet keres, lehet hogy közmunkásnak van sok felvéve városokon,szakmájában akár,a vidékieknek pedig tűrni kell,ez a mai Magyarország.Az aljas fidesz rezsimnek nincs mersze teljesen megszűntetni a közmunkaprogramot,hiszen akkor növekedne országosan a munkanélküliségi mutató,de a közfoglalkoztatotti bért sem akarja az Orbán rendszer minimálbérre emelni,sem ma se a jövőben,tűr a buta nép.Nemzeti konzultációk sokaságát indította már a kormány 2010 után,de lényegtelen kérdésekben,mint Soros terv,sok plakátra,kampányra,tévés reklámokra,stadionokra szórták a több száz milliárdot évek óta,miközben az államadóság megugrott friss hírek szerint.A magyar minimálbért már lassan a többi V4 országai is mellőzik,nem hogy a nyugati országokhoz felzárkózni bérben!Ma ha egy magyar keres nettó 123 ezret jobb esetben,akkor már tegye össze a kezét ebben az országban??Miközben 1 havi albérlet 1 főnek városon ma akár 100-130 ezer+rezsi is lehet,és még semmit nem evett sok dolgozó,ruhát se vett,beteg sem volt,és egyéb váratlan kiadása sem merült fel.Az országunk nem élhető,ezért hagyja el egyre több fiatal,és fogják a következő években!Orbán Viktornak nem életpályamodellt kellett volna bevezetnie,és egyes szakmákra figyelnie csak,hanem minden hazai dolgozót megbecsülni és elismerni,ma semmi sincs helyén és még korrupt is a hatalom.Míg valaki nettó 123 ezret,ebből önálló lakásra sem vágyhat,de albérlet se futja ki neki egyedül.Már pedig sok fiatal egyedül kezd,és sokuknak nincs párja,nem mindjárt gyerek szüléssel kezdik!Orbán rendszer bábunak használja a lakosságát,szaporodjunk,egyre többen szüljenek,egyre több ezer milliárd tóduljon de az államkasszába,és ők jobban szórhatják a közpénzt.

  2. Tisza Jenő | 2017-12-27 at 16:12 | Válasz

    Ausztriában bruttó 1440 euró+pótlékok,13-14 havi bér,és sok esetben szállás is kapható!Míg Magyarországon sok közmunkára van felvéve szakmájában hosszú hónapok óta,és esze ágában sincs rendesen felvenni,stresszben éli minden napjait sok munkavállaló.Az elvándorlás országunkból tovább nő,falvak sorra öregednek el,nem létezik,hogy ez az erős társadalmi megosztottság és kizsigerelés nem szűnik,se tervezni,sem félre tenni nem tehet a magyar.Mire elég ma nettó 120 ezer forint havonta?Vajon az Osztrákok ennyiből meg élnének és félre tennének vagy a Németek?Vagy csak a magyaroknak kell sokat tűrni,elszenvedniük?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*