Napelem adó 2017/2018 – Adót vetettek ki a napelemekre

Napelem adó 2017/2018 – Adót vetettek ki a napelemekre >>>

Nem is olyan régen írtunk arról a jó hírről, hogy pályázat jön ki a napelemekre, erre most jön adó is!

Március végétől teljesítménydíjat kell fizetni az újonnan telepített napelemes rendszerek 4 kW feletti teljesítménye után. A díj most 0 forint, de nincs garancia arra, hogy ennyi marad.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal „a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól” szóló rendelete szerint amennyiben a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése 2017. március 31-e után történik meg, akkor a 4 kW teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie, kivéve, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg 0 Ft/kW/év.

A 4 kW-s határ sok lakossági beruházót érinthet. “Egy átlagos család fogyasztásának a kiváltását egy 3-6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer fedezi, így a háztartásoknak is fel kell készülniük ennek a díjnak a befizetésére” – mondta el a Világgazdaságnak Szolnoki Ádám a MANAP Iparági Egyesület elnöke. A szakember kiemelte: az 1,2-2,5 millió forintos bekerülési költségű háztartási napelemek megtérülésénél a díj komoly bizonytalanságot jelenthet azoknak, akik 2017. március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására.

Álláspontja szerint ugyan a díj mértéke egyelőre 0 Ft, ám semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy ez nem változik meg a jövőben. Ez a bizonytalansági tényező nem támogatja az alternatív energiaforrások elterjedését és így a környezetbarát megoldásokat Magyarországon.

„Az elosztói teljesítménydíj alapjában véve indokolható, ugyanis a villamos hálózatra szüksége van az érintett napelemes rendszerek üzemeltetőinek is. Az is elfogadható, hogy a villamos hálózat fenntartójának a költségeit valahogyan fedezni szükséges. Álláspontunk szerint ugyanakkor a napelemes rendszerek elterjedtségének magyarországi szintje alapján még korai a zöldenergiák terjedését gátló intézkedések bevezetése. A jelenlegi 0 forintos díj ugyan tükrözi ezt, de a rendelet megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy alacsony szintű jogszabályban akár egy tollvonással súlyos terhet kaphassanak a napelemes rendszerek tulajdonosai. A díj mértékének a következő években való esetleges megváltoztatása keresztülhúzhatja megtérülési számításaikat, így jelentős kockázatot hordoz magában.” – mondta Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke.

1 Comment on "Napelem adó 2017/2018 – Adót vetettek ki a napelemekre"

  1. Magyarország jobban teljesít!!!
    Ez jó nem hogy támogatnák megadóztatják. 🙁

Leave a comment

Your email address will not be published.


*