Szakmunkás minimálbér 2019

Szakmunkás minimálbér 2019

Sok vállalkozás megpróbálja kivédeni a szakképzettek garantált bérminimumának emelését. A nemzetgazdasági tárca kiemelt ellenőrzéseket ígért!

Általában szakmunkás minimálbérként emlegetik azt a munkabért, amit egy munkáltatónak ki kell fizetnie egy szakmunkás részére, ha foglalkoztatja. Ilyen elnevezés alatt, viszont nem fogunk egyetlen jogszabályban sem összeget találni, hiszen ez a kifejezés csak a köznyelvben él. Az, amit a nagytöbbség szakmunkás minimálbérként ismer, az valójában a garantált bérminimum.

A szakmunkás minimálbérnek szoktuk nevezni, ami egyébként a jogszabály szerint a garantált bérminimum. Ez az az összeg, amit ki kell fizetnie a munkáltatónak, ha olyan alkalmazottja van, akinek a munkaviszonyában elvárás a középfokú szakképzettség. Ha viszont elegendő a munkakör betöltéséhez az ennél alacsonyabb végzettség is, vagyis csak alapfokú végzettség, akkor viszont hiába van meg a szakképesítés, nem kötelező megadni a munkavállalónak a garantált bérminimumot, egyszóval mindig a munkakörhöz szükséges képzettség a meghatározó a bér szempontjából.

Ennek a másik oldala, hogy meghatározó a munkakör megnevezése, mert ha olyan megnevezésű munkakört állapít meg a munkáltató, amivel el tudja kerülni azt, hogy szükséges legyen hozzá a szakmunkás szakképzettség, máris nem kell kifizetnie a garantált bérminimumot, azaz a szakmunkás minimálbér megfizetése alól mentesül.

Sajnos sok ilyen „trükközés” van a munkahelyeken, hogy nem fizetik meg azt, ami jár. Eleve kevés a szakmunkás mostmár, pedig nagy szükség lenne a jó szakmunkásokra. Vannak szakmák, melyben keresve sem találni megfelelő szakembert. Vannak szakmák, amik pedig szinte teljesen eltűnni látszanak, ilyen például a lakatos.

Az országban nagy eltérések vannak a szakmunkások fizetését tekintve, hiszen máshogy keres egy pesti szakmunkás és másként egy vidéken élő. Az országos átlag a 120.000.-Ft körülbelüli összeg. Egyre kevesebben választanak ma már olyan hasznos és fontos szakmákat, amelyek korábban, hosszú évtizedekkel ezelőtt még népszerűek voltak. A textiliparban dolgozók például az egyik legkevésbé megfizetett szakmunkás réteg.

Helyette egyre nő a diplomások száma, ezzel együtt csökken a szakmákban dolgozók tábora. Ez viszont nem azt jelenti, hogy tele lenne az ország diplomással, hiszen a legtöbben már rég külföldön dolgozik. Talán egy magasabb garantált bérminimum ösztönzőleg hatna? Ki tudja. Lehet csak újabb kijátszásokra adna okot. Olyan szintű ugrásra lenne szükség a bérek alakulásában, ami egyenlőre elérhetetlennek látszik.

Manapság viszont tény, hogy nem divat szakmát tanulni, helyette az egyetemek és főiskolák szippantják fel a potenciális szakembereket, vagy ha ki is tanul az ember egy hasznos szakmát, kimegy külföldre kamatoztatni a tudását.

 

error: Content is protected !!