SZÜLŐK FIGYELEM >>> JANUÁRTÓL KÖZEL 200 EZER FORINTOS HAVI PÉNZTÁMOGATÁS JÖN SZÜLŐKNEK!

SZÜLŐK FIGYELEM >>> JANUÁRTÓL KÖZEL 200 EZER FORINTOS HAVI PÉNZTÁMOGATÁS JÖN SZÜLŐKNEK!

Hétfőtől emelkedik a gyermekgondozási díj összege!

Január 1-jétől nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel. A megemelt támogatásokat sokan még idén megkapják.

2018-ban a gyed maximális összege eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 126 350 forintra emelkedik. A közlés szerint a kormány továbbá egy évvel bővíti a diplomás gyed jogosultsági idejét, így az érintettek 2018-tól a gyermek kétéves koráig vehetik igénybe az ellátást.

A további változások között kitértek ara is, hogy a csecsemőgondozási díjra (csed) a vér szerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet. A 2018 januárjában esedékes csedet és gyedet a bankszámlával rendelkezők még idén megkapják, a többieknek a postások január első napjaiban kézbesítik.

Ezekre az iratokra lesz szükséged a gyed igényléséhez
Igénybejelentés gyermekgondozási díjra;
a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata;
magánnyugdíj-pénztári tagság esetén a belépési nyilatkozat;
felsőoktatásban tanulók számára a hallgatói jogviszonyról szóló igazolás;
a munkáltatói jövedelemigazolások.

Amennyiben a gyermekgondozási díj igénylésének feltételik fennállnak, akkor a gyedet

a munkáltatód utalja, ha az társadalombiztosítási kifizetőhely;
ha a munkáltató nem kifizetőhely, akkor a székhely szerint illetékes kormányhivataltól kapod a gyed összegét az igénylést követően;
ha nem rendelkezel az igénylés pillanatában biztosítási jogviszonnyal, akkor 2018-tól a lakóhelyed szerint illetékes járási hivatalnál intézheted az ügyedet;
ha gyermeked édesapja kérvényezi a gyed 2018-at, akkor első körben a ő munkáltatójához forduljatok.

 

error: Content is protected !!