Támogatott lakásfelújítási hitel 2018 >>> Kalkulátor és feltételek!

Támogatott lakásfelújítási hitel 2018 >>> Kalkulátor és feltételek!

Számos lakásfelújítási program volt az elmúlt években, a mostani is sokaknak lesz nagy segítség. Ha szeretné megismerni a támogatott lakásfelújítási hitel 2017-es rendszerét, akkor cikkünk bemutatja Önnek.

Mi az hogy lakásfelújítási hitel?

Először is definiáljuk, hogy mit tekintenek a bankok lakás felújítási célú hitelnek:

Lakásfelújításnak számít minden olyan általános javítási, építés, szerelési munka, amely az eredeti műszaki állapotot részben vagy egészben visszaállítja, továbbá az olyan munkálatok, melyek során egyes szerkezetek, berendezések cseréjével, átalakításával javul az ingatlan használhatósága, esztétikai megjelenése. /Pl.: lakás/ház belső és külső tatarozása, parkettázás, festés, mázolás, stb./ Tehát a lakásfelújítás elsősorban helyreállítást, ill. esztétikai megújulást jelent.

Lakáskorszerűsítésnek minősül a – 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet alapján –.a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs. Emellett korszerűsítésnek számít a központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazása is, valamint az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése. A lakáskorszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a lakáskorszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-áig. E munkákhoz csak az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló rendelet szerinti megfelelőségi igazolással rendelkező termékeket lehet felhasználni. A lakáskorszerűsítésnek tehát a komfortfokozat növelése a lényege.

Az első lakásfelújítási támogatás egy energetikai célú támogatás, ahol a költségek maximum 55 százaléka számolható el ami összegszerűen 2,5 millió forint. Erre a kormány nem kevesebb mint 5 milliárd forintot szán, amit ha az igények úgy kívánják még kétszer kiegészíthet. Tehát a teljes összeg maximum 15 milliárd forint lakásfelújítási támogatás. Ez a pályázat azoknak lehet nagy segítség, akik legalább 20 éves ingatlannal rendelkeznek.

A támogatott lakásfelújítási hitel 2017-ben egy kedvezményes hitelprogram, aminek teljes kerete 115 milliárd forint. Házanként maximum 10 millió forintos összegben kaphatjuk meg ezt a hitelt. A kormány célja, hogy az úgynevezett “Kádár kockák” korszerűsítése de kérdéses, hogy a vidéken található házak esetében, ahol ezek maximum eladási ára 4-5 millió, egy maximum 10 milliós hitel lehetőséggel a ház értéknővelő tényezője a jobb energia besorolás miatt hogyan változik. Az eddigi kamat környezetnek köszönhetően a kamat mértéke 2% környékén alakul, ami 20 éves futamidő mellett havi 50 ezer forint lesz. A 10 éves jóval átláthatóbb futamidő mellett a a törlesztőrészlet 92 ezer forint.

Milyen kivitelezési formák lehetnek lakásfelújításnál és lakáskorszerűsítésnél?

Magának a lakásfelújításnak három típusa van kivitelezés tekintetében:

  1. Szervezett kivitelezés: az építtető megbízása alapján kivitelező cég által elvégzett lakásfelújítási munkálatok. A megbízás történhet a teljes építési munkálatokra, valamint csak egyes részmunkálatokra vonatkozóan is.
  2. Házilagos kivitelezés: a lakásfelújítási építési munkálatok építtető által történő elvégzése (nem vásárolt szolgáltatás).
  3. Vegyes kivitelezés: a lakásfelújítás munkálatai során a szervezett és a házilagos kivitelezés együttes alkalmazása

Milyen egyéb sajátosságai vannak a lakásfelújítási ill. lakáskorszerűsítési hiteleknek?

  1. Eltérő dokumentáció: lakáskorszerűsítéshez minden banknál, de lakásfelújításhoz is szinte minden banknál szükséges leadni egy tervezett költségvetést.
  2. Általában előfinanszírozásosak, ami annyit jelent, hogy ha a bank megvizsgálta az ingatlant, a költségvetést és az Ön jövedelmi viszonyait, s kérelmét pozitívan bírálta el, akkor már a munkálatok megkezdése előtt odaadja Önnek a hitel egészét vagy egy részét.
  3. Nagyobb összegű lakásfelújítási hiteleknél, vagy ha a kiindulásul szolgáló ingatlan értéke nem elegendő a lakásfelújítási hitel teljes összegének folyósításához, akkor szakaszosan, tehát több részletben kaphatja meg a teljes összeget, de arra is van példa, hogy azt egy összegben odaadják.
  4. Főleg a támogatott lakásfelújítási hitelezési formáknál általános előírás az, hogy a bank felé le kell igazolni számlákkal a költségeket, piaci kamatozású lakásfelújítási és lakáskorszerűsítési hiteleknél azonban a bankok belső szabályzata alapján általában nem szükséges számlák benyújtása.
  5. Fontos, hogy lakásfelújítási vagy lakáskorszerűsítési célra maximum akkora hitelösszeget igényelhet a hitelfelvételi folyamat során, amennyi nem haladja meg a költségvetésben szereplő összeget.

Kapcsolódó téma :  >>> Csok 2018

Leave a comment

Your email address will not be published.


*