TÖBB SZÁZEZER EMBER ADÓSSÁGÁT ENGEDIK EL! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!

AZ ADÓSSÁGOD NAGY RÉSZÉT ELENGEDIK >>>

TÖBB SZÁZEZER EMBER ADÓSSÁGÁT ENGEDIK EL! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!

Tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 637 milliárd forintot meghaladó követelésről mondott le a „várható nemleges megtérülés” okán – derült ki az adóhivatal 2016-os évkönyvéből. Ennek mintegy 57 százaléka késedelmi pótlék és bírság, csaknem 35 százaléka pedig áfakövetelés volt. Ez az összeg több mint a négyszerese a 2015-ös lemondásnak, amikor is 157 milliárd forintot engedett el ugyanezen okból a NAV.

Egy évvel korábban még ennél is kevesebb, 70 milliárd forint volt a leírás, 2013-ban 57, 2012-ben pedig 70 milliárd forint. Ezek az összegek olyan követelésekre vonatkoznak, amelyeknél a felszámolás során megtérülés egyáltalán nem valószínűsíthető.

Felszámolást kezdeményezett a NAV, ezeknél a cégeknél az adótartozások összege 208,2 milliárd forintot tett ki. Ez mindössze harmada annak, amennyiről az adóhivatal behajthatatlan követelésként lemondott tavaly. Összehasonlításképpen 2015-ben 6851 felszámolási indítványt tett az adóhivatal, a cégek tartozása 262 milliárd forint volt, akkor a NAV a várható nemleges megtérülés okán 157 milliárd forint követelésről mondott le.

Egy évvel korábban 7167 felszámolásra mintegy 295 milliárd forint tartozás és 70 milliárd forint lemondás jutott.
A bíróságok által elrendelt felszámolások száma az előző évinél majdnem kétezerrel, 7936-ra csökkent, míg kényszertörlési eljárásból több mint hatezerrel indult kevesebb, összesen 19 595. Ugyanakkor 2016-ban ismét nőtt a végelszámolások száma: összesen 9927 vállalkozás határozta el jogutód nélküli megszűnését. Ezek a végelszámolások mintegy 4,8 milliárd forint adótartozást érintettek.

Be the first to comment on "TÖBB SZÁZEZER EMBER ADÓSSÁGÁT ENGEDIK EL! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!"

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


négy × 3 =

error: Content is protected !!