TÜZIFA TÁMOGATÁS VAGY RENDKÍVÜLI ANYAGI TÁMOGATÁS A BELÜGYMINISZTÉRIUMTÓL!

TÜZIFA TÁMOGATÁS VAGY RENDKÍVÜLI ANYAGI TÁMOGATÁS A BELÜGYMINISZTÉRIUMTÓL!

A kemény tél miatt jóval több fára van szükség, mint az előző években!

További információk itt >>>>

Mivel egész hideg volt mostanában,ugy  az állami pályázaton nyert szociális tűzifa is elfogyott, ezért plusz támogatást kért a belügyminisztert  a kübekházi polgármester.

Idén például négymillió forinttal kisebb állami normatívát kaptak szociális célokra, mint tavaly, pedig már az sem volt elég

A magyar-román-szerb hármashatárnál fekvő Csongrád megyei település 105 köbméter szociális tűzifát nyert az állami pályázaton, amiből 105 családot támogattak.

A pályázaton nyert 105 köbméter fa az állami támogatással együtt is több mint 700 ezer forintjába került az önkormányzatnak. “133 ezer forint önerőre volt szükség, ehhez jött 368 ezer forint szállítási költség, 253 ezer ment a feldarabolásra, plusz ki is kellett vinni a fát a lakosoknak” – mondta Molnár az Abcúgnak. Az állami támogatás csak a fa árára vonatkozott, anélkül egy köbméter fa 10 800 forint lett volna, így viszont csak ezer forint volt. “Eredetileg 258 köbméterre pályáztunk”.

Egy hónapig sem elég az a tűzifa, amit az önkormányzatok oszthatnak ki ezen a télen egy-egy rászoruló családnak. Ezt mondják az érintett családok. Ha elfogy az ingyenfa, és nem tudnak venni, vagy nem tudnak másképpen tüzelőhöz jutni, nem fűtenek.Az országban tizenhét és félezer család napi gondja ez. Az MSZP politikusa szerint itt is meglátszik, hogy a kormány csökkentette a szociális kiadásokat, és ez a legszegényebbeket érinti.-írja az rtlklub.

Molnár Róbert kübekházi polgármester levélben fordult a belügyminiszterhez, ugyanis elfogyott a  szociális tüzifa, amit a település a  szociális tüzifa programban kapott! Összesen 105 családot tudtak vele támogatni, de mára egyetlen kugli sem maradt a tél pedig sajnos nagyon hideg! A településen nagyon sok a hátrányos helyzetű,

A polgármester levelében azt kérte a belügyminisztertől, hogy további tűzifa-támogatással vagy rendkívüli anyagi támogatással segítsék őket és a hozzájuk hasonló kistelepüléseket, amelyek mind hasonló problémával küzdenek.

“A kemény tél miatt viszont jóval több fára lenne szükség, mint előzetesen gondolták. Van olyan lakos, aki tavaly egész télen húsz mázsából kijött, de már most ötvennél jár. “Folyamatosan ellenőrizzük a házakat, hogy füstöl-e a kémény, nem jégvirágos-e az ablak. Volt, akinek hősugárzót kellett vennünk, másnak meg kellett javítani a kéményét, és volt olyan is, hogy kályhacsövet, de egy idős asszonynak egy komplett kályhát kellett vásárolnunk” – mondta.” – írta az index.hu

Mánfa is csatlakozott

Hétfőn hasonló levelet írt a belügyminiszternek Hohn Krisztina, a Baranya megyei Mánfa polgármestere. Ebben azt írja, saját forrásból csak egy-két hétre elegendő tüzelőt tudnak venni, pedig legalább húsz-harminc, krízishelyzetben levő családról tudnak. Hohn ezért azt kérte, teremtsék meg a lehetőségét, hogy újabb adag szociális tűzifát igényelhessenek.

error: Content is protected !!