Veszélyes munkák! Rákkeltő munkakörök:

Veszélyes munkák! Rákkeltő munkakörök  >>>

Kevesen tudják, hogy törvény védi azokat a munkavállalókat, akik munkahelyükön nap, mint nap rákkeltő anyagokkal dolgoznak – írja a Femina.

A munkavállalók védelmében a 2000. évi 26. IX. 30. egészségügyi miniszteri rendelet a mérvadó, mely megfogalmazza, hogy az egészségkárosodás megelőzése érdekében a munkáltató felelőssége, hogy legalább kétévente vagy változás esetén azonosítsa az anyagot, és felbecsülje a kockázatot, ezen belül a kitettség mértékét és idejét.

Ennek értelmében a munkáltatónak csökkentenie kell a kockázatot a rákkeltő és mutagén anyagok helyettesítésével.

De melyek ezek a munkakörök?

  • A textilgyártásban a ruhák kezelésére sok helyen használnak rákkeltő vegyszereket, formaldehidet, króm- vagy brómvegyületeket és azoszínezékeket.
  • A gumigyártás és -feldolgozás közben is felszabadulhatnak káros vegyületek.
  • A bútorok felületkezelése sok helyen még mindig nagy mennyiségű formaldehiddel történik, a szerves oldószerek pedig a vérképző szervekre lehetnek veszéllyel.
  • A szobafestők benzolt vagy ólom-kromátot tartalmazó festékkel dolgoznak, ami hosszútávon növelheti a leukémia, a tüdő- és a hólyagrák kockázatát.
  • A cipőgyártás során belélegezhető bőrpor és az oldószerek a légzőszervi daganatok és a leukémia kockázatát növelik hosszútávon.
  • Az útépítések során használt aszfalt, szurok és kátrány a benzol és benzopirén miatt veszélyes. Belélegezve növeli a tüdő-, a száj-, a torok- és a gégerák kockázatát.
  • A PVC-gyártás alapanyagaként használt vinil-kloridról a rendeletben külön melléklet szól, az azbeszttel említik egy lapon. Az alumínium gyártása pedig a tüdő- és húgyhólyagrák kockázatát növeli.

Be the first to comment on "Veszélyes munkák! Rákkeltő munkakörök:"

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


12 + tizenhét =

error: Content is protected !!