100 leggazdagabb magyar 2018: Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Demján Sándor családja … stb

100 leggazdagabb magyar 2018: Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Demján Sándor családja … stb

Ismét Csányi Sándor vezeti a Napi.hu gondozásában megjelent A 100 leggazdagabb 2018-as listáját, ahová idén négy új nábob érkezett. A Befolyásbarométer dobogójára pedig Orbán Viktor, Csányi Sándor és a Lázár Jánost váltó Mészáros Lőrinc került.

Tavaly újabb 60 milliárddal, 320 milliárd forintra gyarapította vagyonát Csányi Sándor, így 2011 óta egymás után nyolcadszor lett a leggazdagabb magyar – derül ki a Napi.hu kiadásában idén immár tizenhetedik alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványból.

Az OTP Bank első emberét – a tavalyi után újra nagy ugrást bemutató – Mészáros Lőrinc és családja követi. A felcsúti üzletember, lemondott polgármester a 2017-es ötödik helyről idén a másodikra került, becsült vagyona egy esztendő leforgása alatt újabb százhatvanmilliárd forinttal gyarapodott, így már eléri a 280 milliárd forintot. A harmadik helyre pedig a tavasszal elhunyt ingatlanfejlesztő, Demján Sándor családja került, 260 milliárd forint becsült vagyonnal.

Az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán Györgynek idén meg kellett elégednie a negyedik hellyel, hiába növelte vagyonát egy év alatt a harmadával, 240 milliárd forintra. A tavalyi második Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa (akinek becsült vagyona egy év leforgása alatt csupán 20 milliárddal emelkedett) most az ötödik lett, 220 milliárd forinttal.

Idén megtartotta az abszolút lista hatodik helyét az egykori listavezető Széles Gábor (142 milliárd forint), mivel egy év alatt 30 milliárd vagyonnövekedést tudott elérni. Nem sokkal követi őt a lista hetedik helyezettje, a Wallis-tulajdonos Veres Tibor (130 milliárd forintos becsült vagyonnal), de csak kissé van lemaradva az MPF-csoport többségi tulajdonosa, Felcsuti Zsolt is, akit a idén 122 milliárd forintra “áraztunk be”. Évről évre kitartóan tör felfelé a friss lista kilencedik helyére került, a 2011-es 31 milliárd óta lendületesen gyarapodó, Jász-Plasztik-cégcsoportot vezető Kasza Lajos (108 milliárd forint). Szintén a “százas klubba” tartozik még a lista tizedik helyezettje, a médiavállalkozó Rákosi Tamás (kereken 100 milliárd forintos becsült vagyonnal).

Folytatódott a kormányfő egykori legfőbb gazdasági bizalmasa, Simicska Lajos háttérbe szorulása, akinek becsült vagyona újra kissé csökkent és jelenleg 77 milliárd forintra tehető, ezzel idén a tizenharmadik helyre szorult.

Még gyorsabban gazdagodnak

A Napi.hu – hagyományosan tavasszal megjelenő – magyarországi listáján szereplők összvagyona az újabb látványos ugrás nyomán már meghaladta a 4267 milliárd forintot (azaz a 13,6 milliárd eurót), ez csaknem 890 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 600 milliárdos emelkedés után).

Ez azt jelenti, hogy a 26,4 százalékos gyarapodás megint csak jócskán felülmúlta a 2017 egészében a KSH által mért 2,4 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken több mint 23 százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona.

error: Content is protected !!