120 EZER FORINTOS “AJÁNDÉK” HÁZASPÁROKNAK! HIVATALOS INFORMÁCIÓK! NINCS KORHATÁR!

120 EZER FORINTOS “AJÁNDÉK” HÁZASPÁROKNAK! HIVATALOS INFORMÁCIÓK! NINCS KORHATÁR!

Így kaphatod meg >>>

Az első házasok adókedvezménye már a családi kedvezménnyel együtt is érvényesíthető. Itt tudhatja meg, hogyan veheti igénybe a kedvezményt, illetve utólagosan hogyan igényelheti vissza pénzét.

Mikortól lehet igénybe venni?

Ebben nincs változás. Kizárólag a 2015-ben vagy az azután kötött házasságokra érvényesíthető a kedvezmény. Az adókedvezmény a házasságkötést követő hónaptól jár a házastársaknak. Ha például 2015 januárjában házasodtak a felek, akkor a kedvezményt februártól érvényesíthették, vagyis egész évben 11 hónapra összesen 55 ezer forintot vehettek igénybe.
Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni. A kedvezmény maximum 24 hónapig jár, vagy a házasság felbomlásáig.

Hogyan változik az adókedvezmény 2017-től?

A korábbi években nem érvényesíthette a házaspár a kedvezményt, ha a házasságkötést gyermekáldás követte. Eddig ugyanis a terhesség 91. napjától az első házasok kedvezményét felváltotta a családi kedvezmény, a kettőt nem lehetett együtt igénybe venni.
2017-től azonban már a két adókedvezmény egyszerre is érvényesíthető, akár visszamenőleges hatállyal is.

Hogyan lehet visszamenőleg igényelni?

Ha 2016-ban a házaspár gyermekáldás miatt lemondta az első házasok adókedvezményét, akkor a 2017-es adóbevallásukban érvényesíthetik a kedvezményt. Amennyiben 2015-ben mondták le az első házasok kedvezményét, akkor 2015-ös adóbevallást kell önellenőrzéssel korrigálni. A 2016-ra vonatkozó kedvezményt pedig az idei adóbevallásban lehet igazolni.

Mennyi az annyi?

A kedvezmény összege nem változott. A házastársak együttesen havonta 5000 forint adókedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezmény továbbra is adóalap-kedvezménykénykének tekinthető, tehát az összevont adóalapba tartozó jövedelmet csökkenti havi 33 335 forinttal. A két év alatt összesen 120.000 forinttal csökkenthető az adó mértéke.

Ki veheti igénybe?

Ahogy az eddigi években is az első házasok kedvezményének igénybe vételéhez szükséges, hogy a házasságkötés legalább az egyik félnek az első házassága legyen. Fontos, hogy bárki igénybe veheti nemtől, kortól függetlenül, és az is érvényesítheti, akinek ez nem az első házassága.

Hogyan lehet igénybe venni?

Az első házasok adókedvezménye igényelhető év közben:
Ilyenkor az házastárs egyik fele kérheti, hogy év közben vegyék figyelemben a bére esetében.  Mielőtt leadná, a nyilatkozat II. Blokkját a házastárs másik tagjának is ki kell töltenie. Jó hír, hogy 2017-től nincs szükség arra, hogy a nyilatkozatot a házastársa munkáltatója (kifizetője) is leigazolja. A kedvezményt egyébként meg is lehet osztani, de akkor a megosztott összeget kell leigazoltatni.
Az adóelőleg-nyilatkozat nem kizárólag munkáltató számára adható, hanem olyan kifizető felé is, aki összevonás alá eső rendszeres jövedelmet juttat. Ilyennek kell tekinteni különösen a havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat, személyes közreműködés ellenértékét, egyéb juttatást.
A kedvezmény igényelhető év végén is:
Lehetőség van a kedvezmény egyösszegű, adóbevallásban történő érvényesítésére is, de így az összeg csak a következő évben a bevallás leadása után kapható meg. A bevallásban fel kell tüntetni, hogy a kedvezményt melyik fél veszi igénybe, illetve az összeg megosztására vonatkozó döntésüket.
Fontos, hogy 2017-től az adófizetők jó részének a NAV készíti adóbevallását. Amennyiben Ön nem egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésére kötelezett magánszemély, valamit nem munkáltatója készíti bevallását és van munkáltatója vagy kifizetője, akkor jogosult a NAV által készített bevallási tervezetre (eSZJA).
Ha rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval az adóhatóság automatikusan március 15-ig feltünteti azon az Ön bevallási tervezetét. Ügyfélkapu hiányában március 15-ig akár SMS-ben, azt követően már csak a NAV ügyfélszolgáltan kérhető, hogy a NAV küldje el Önnek május 2-ig postán az eSZJA-t. Az adóhatóság május 22-ig véglegesíti a bevallási tervezetet, tehát, ha nem módosít tervezetén, akkor az lesz az Ön hivatalos adóbevallása. Ha Ön nem ért egyet a tervezetben foglaltakkal, akkor május 22-ig az 16SZJA nyomtatványon tehet önadózói bevallást.
Ha az adóbevallásban érvényesítené a kedvezményt, akkor:
  • ha munkáltatója készíti azt, akkor munkáltatójának adja le az első házasok igazolásához szükséges nyomtatványt március 20-ig,
  • ha az előző évben vett már igénybe kedvezményt (és még jogosult), akkor az eSZJA-ban fel fogja tüntetni a NAV az első házasok kedvezményét,
  • ha Ön idén jogosult először a kedvezményre, és igazolta már azt munkáltatójánál, akkor szintén fel lesz tüntetve az eSZJA-ban a kedvezmény mértéke,
  • ha valamiért még sincs feltüntetve az eSZJA-ban a kedvezmény, akkor tehet külön bevallást, amiben igazolhatja azt (16SZJA).
Ha az első házas kedvezvényre vonatkozó nyilatkozat tartalma valamilyen oknál fogva megváltozik, a kedvezményt igénybe vevő haladéktalanul köteles új nyilatkozatot tenni, vagy a korábbi nyilatkozatot visszavonni.
error: Content is protected !!