1200 eurót is kaphat az a menekült, ha magától hazamegy – Mutatjuk a részleteket!

1200 eurót is kaphat az a menekült, ha magától hazamegy – Mutatjuk a részleteket!

A németországi kormány 40 millió eurós költségvetéssel új programot indított a menedékkérők önkéntes távozásának támogatására.

Nem szívesen toloncolnak, inkább fizetnek azoknak a migránsoknak akik maguktól haza mennek.

A szerdán elindított program „a jó irányba tett nagyon fontos lépés”, mert az elutasított menedékkérőknek távozniuk kell az országból, a kormány pedig humanitárius, de praktikus okokból is előnyben részesíti az önkéntes távozást a hazatoloncolással szemben – mondta Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője.  A tárca reméli, hogy minél többen csatlakoznak a Starthilfe Plus nevű programhoz, de nincs előrejelzése arról, hogy mennyi menedékkérő élhet a lehetőséggel – tette hozzá Dimroth a kormányszóvivői tájékoztatón.

Fejenként 1200 euró is járhat

A Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködésben zajló önkéntes hazatérési és újrakezdési programra (REAG/GARP) épülő új támogatási rendszerben a távozásra még a menedékjogi kérelmük elbírálása előtt vállalkozó menedékkérők fejenként 1200 euró (mintegy 370 ezer forintnak megfelelő összeg) támogatáshoz juthatnak, amennyiben visszavonják kérelmüket. Az elutasított menedékkérők 800 eurót kaphatnak, ha vállalják, hogy nem fordulnak bírósághoz a kérelmük elutasítása miatt és az ország elhagyására megszabott határidőn belül távoznak. További feltétel, hogy a támogatott vagyontalan legyen.

A támogatás felét Németországban, második felét a hazatérés után, a támogatott hazájában folyósítják. A 12 éven aluli gyermekek után a támogatás 50 százalékának megfelelő összeg jár, négynél több tagból álló család esetén pedig további 500 euró pótlék.

Csatlakozhatnak a programhoz, és 800 eurós támogatást szerezhetnek azok is, akik úgynevezett befogadotti státussal rendelkeznek, de hajlandóak az önkéntes távozásra. Ez a státus olyan menedékkérőknek jár, akik nem jogosultak a menekült vagy oltalmazott státusra, vagyis menedékjogi kérelmüket elutasították, de egyben felfüggesztették az ország elhagyására kötelező határozatot, mert valamilyen okból nem térhetnek vissza hazájukba, például azért, mert nincsenek úti okmányaik.

Tavaly 55 ezer menekültnek fizettek

Németországban tavaly 2016-ban, mintegy 55 ezer menedékkérőnek ítéltek meg pénzügyi támogatást az önkéntes távozáshoz, összesen 21,5 millió euró értékben. A hazatoloncoltak száma jóval alacsonyabb volt, nagyjából 25 ezer elutasított menedékkérővel szemben hajtották végre az ország elhagyására kötelező menekültügyi hatósági határozatot.

Tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett Németországba, ez alig egyharmada a 2015-ös 890 ezernek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!