Site icon 24 óra! – Friss hírek

Munkavállalók figyelem – 82 ezer forintos támogatás mindenkinek aki 8 órában dolgozik!

Munkavállalók figyelem – 82 ezer forintos támogatás mindenkinek aki 8 órában dolgozik!

 

Mely munkavállalók kaphatnak adómentes támogatást albérletükhöz?

Változott a mobilitási célú lakhatási támogatás – adómentes albérleti térítés – szabályozása. Várhatóan még többen, még nagyobb értékben kaphatják ezt a juttatást a munkáltatójuktól.

Az Országgyűlés elfogadta azt az adótörvény csomagot, amely a hatályba lépését követően jövő év elejétől érinti az adómentes albérlet térítés szabályait. Ez azt jelenti, hogy jövőre várhatóan még többen, még nagyobb értékben kaphatják ezt a juttatást a munkáltatójuktól.



A munkáltató azokat a munkavállalókat részesítheti adómentes mobilitási célú lakhatási támogatásban, akik az alábbi négy feltétel mindegyikének megfelelnek:

További fontos szabály, hogy amennyiben munkavállaló által bérelt ugyanazon lakás tekintetében több magánszemély is jogosult adómentes lakhatási támogatás igénybevételére, azt a döntésük alapján csak az egyikük veheti igénybe.




Az adómentes albérleti támogatás feltételeinek teljesüléséről a munkavállalónak kell nyilatkoznia.

A munkavállalónak a fent felsorolt feltételek teljesülését vagy azok megszűnését a munkáltatója felé tett nyilatkozatával kell igazolnia. E nyilatkozat tartalma kiemelt jelenőséggel bír a támogatás adómentessége szempontjából. Amennyiben ugyanis az adóhatóság egy adóellenőrzés keretében megállapítja a nyilatkozat valótlan tartalmát vagy szükséges módosításának elmulasztását, a támogatás összegét munkaviszonyból származó adóköteles jövedelemnek minősíti. Ez esetben a bérjövedelmet terhelő munkavállalói közterhek mellett a munkáltatót terhelő közterhek, valamint azok teljesítése elmulasztásának jogkövetkezményeit is a nyilatkozatot tevő munkavállaló terhére állapítja meg – írja az Iparkamara.




Meddig és milyen összeghatárig adómentes az albérleti támogatás?

 

A munkáltatók (ide értve a munkáltatónak a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozását is) a mobilitási célú lakhatási támogatást a foglalkoztatás első 60 hónapjában nyújthatják adómentes juttatásként.

Az adómentesen adható támogatási összeg alapja a lakhatási támogatás havi értéke, mely az alábbiak szerint határozható meg:

  • a munkavállaló által bérelt lakás esetén a bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített rész,
  • a munkáltató által bérelt lakás esetén a bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkavállaló által meg nem térített rész,
  • a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás esetén a szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített rész.

Az albérleti  lakhatási támogatás fentiek szerint meghatározott és igazolt havi értékéből adómentesen adható maximális támogatási összeg:

  • a minimálbér 40 százaléka foglakoztatás első hónapjától a 24. hónapjának végéig,
  • a minimálbér 25 százaléka a foglakoztatás 25. hónapjától a 48. hónapjának végéig,
  • a minimálbér 15 százaléka a foglakoztatás 49. hónapjától a 60. hónapjának végéig.

A 2017.01.01-t megelőzően elkezdődött foglalkoztatás esetén a foglalkoztatás első hónapjának a 2017. év január hónapját kell tekinteni.




Az albérleti díj kifizetéséről bizonylatra, átvételi elismervényre van szükség 

A havi bérleti díj összegét igazoló bizonylaton az alábbi adatokat célszerű feltüntetni:

  • a díjfizetés időszaka,
  • a megfizetett bérleti díj összege,
  • a bérleti díj átvevője illetve megfizetője, valamint
  • a bérleti díj átadás-átvételének, vagy banki jóváírásának időpontja.

A fenti adatok főszabály szerint számlával, illetve bank vagy pénztárbizonylattal igazolhatóak. Azoknak az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély bérbeadóknak, aki e bérbeadási tevékenységükre nem választották az áfa-kötelezettséget, a bérleti díjról nem kell számlát kiállítaniuk, így esetükben a fenti adatok egyéb számviteli bizonylattal, így például a bérleti díj átadás-átvételéről felvett jegyzőkönyvvel, és/vagy annak banki átutalását alátámasztó bankbizonylattal igazolható.

Hatalmas változás lesz 2024 nyarán! Mindenkit érinteni fog!

Milyen előnyökkel illetve hátrányokkal jár az albérleti támogatás a munkáltatók oldalán?




Amennyiben a munkáltatók valamely adóévben adómentes albérleti támogatást juttatnak, az adóévet követő év január 31-éig munkavállalónkként adatot kell szolgáltatniuk az adóhatóság felé. Az adatszolgáltatásban fel kell tüntetniük:

Ez nagy létszámú támogatott munkavállaló esetén jelentős adminisztratív terhet jelenthet a munkáltatók számára.

A támogatott munkavállalók elégedettségének növelésén túl e juttatási forma pozitívumaként említhető, hogy a társasági adótörvény 2017. január 1-én hatályba lépő módosítása alapján a munkáltatók az adózás előtti eredményüket csökkenthetik a mobilitási célú lakhatási támogatás adóévben juttatott, és az adózás előtti nyereségüket meg nem haladó összegével.

Exit mobile version