Ha éppen állást keresel ennek nagyon fogsz örülni – Változások érkeznek január 1-től!

Ha éppen állást keresel ennek nagyon fogsz örülni – Változások érkeznek január 1-től!

Ha éppen állást keresel ennek nagyon fogsz örülni – Változások érkeznek január 1-től!

2024 első negyedévében a hazai munkáltatók 31 százaléka bővíteni tervezi jelenlegi munkaerőkeretét. Miközben csökkentést 21 százalékuk jelez előre. Az álláskeresők ebben az időszakban főként az IT, a pénzügyi és ingatlanpiaci területen működő cégeknél számíthatnak élénk munkaerőkeresletre – derül ki a Manpower Magyarország kedden közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.
Az egyes régiókat vizsgálva jelentősek az eltérések. A legszélesebb körben a Dél-Alföldön (+21 százalék) és az Észak Alföldön (+17 százalék) várnak létszámbővülést. De Közép-Magyarországon és Budapesten (+13 százalék) és Észak-Magyarországon (+11 százalék) is az országos átlag felettiek a munkáltatók várakozásai. Ugyanakkor a Dunántúl régióiban (-8 százalék) többen számítanak elbocsátásra, mint munkaerőfelvételre. A nyugati országrész többi területén pedig sem számottevő növekedés, sem csökkenés nem várható.

Nyugdíjasok figyelem – Ez is beszámít a 40 éves nyugdíjjogosultságba! >>

Az egyes szektorokat vizsgálva szintén számottevő eltérések tapasztalhatók. A legnagyobb felfutást az IT (+39 százalék), illetve a pénzügy és ingatlan (+29 százalék) ágazatokban várják. De átlag felett bővíthetnek létszámot a kommunikációs szolgáltatások (+17 százalék), a logisztika és autóipar (+17 százalék). Valamint az alapanyag- és feldolgozóipar (+13 százalék) területén is. A legkisebb mértékű bővülésben az egészségügy és élettudományok (+3 százalék), a fogyasztói javak és szolgáltatások (+2 százalék), illetve az energia és közmű (0 százalék), területén működő vállalatok, szervezetek bíznak.
Cégméret alapján csoportosítva a válaszokat az állapítható meg, hogy a kis- és közepes méretű vállalatok kimutathatóan optimistábbak, mint az ezer főnél nagyobb létszámú cégek.

A ManpowerGroup a világ 41 országában, több mint 40 ezer munkáltató körében végezte el negyedéves felmérését, amelynek keretében Magyarországon a munkáltatók 525 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg.
error: Content is protected !!