Újraszámolják a nyugdíjakat, fontos bejelentés érkezett a 65 év felettieknek!

Újraszámolják a nyugdíjakat, fontos bejelentés érkezett a 65 év felettieknek!

Újraszámolják a nyugdíjakat, fontos bejelentés érkezett a 65 év felettieknek! A korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek kérhetik a nyugdíjkorhatáruk betöltését követően, hogy számítsák újra az egyébként változatlan összegben (az esetleges levonások nélkül) a korhatáruk betöltésének napján automatikusan öregségi nyugdíjjá alakult ellátásuk összegét, feltéve, hogy az ellátásuk mellett végzett munkával legalább 365 nap szolgálati időt szereztek, írja Farkas András, a NyugdíjGuru alapítója.

Friss hírek

Ezt a kérelmet korábban csak a korhatáruk betöltését követő hat hónapon belül nyújthatták be, de ez az időbeni korlátozás tavaly megszűnt, így az érintett személyek a korhatáruk betöltését követően bármikor beadhatják az újraszámítás iránti kérelmüket.

Szerinte célszerű minél előbb beadniuk az újraszámítás iránti kérelmet, mert az esetleg magasabb összegben megállapított új nyugdíj legfeljebb hat hónapra visszamenőleg fizethető.Szolgálati időtől függ

Ha valaki nyugdíjrögzítést kért (vagyis a nyugdíjkorhatára betöltésével a nyugdíját folyósítás nélkül kérte megállapítani, de a nyugdíj tényleges igénybevétele nélkül dolgozott tovább), akkor a nyugdíj későbbi igénybevétele esetén – ha a számára az lenne kedvezőbb – választhatja a nyugdíjkorhatár betöltésére rögzített nyugdíjként kiszámított és az évenkénti emelésekkel növelt nyugdíját a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett, ha a rögzített nyugdíj megállapításának – a nyugdíjkorhatára betöltésének – a napját követően legalább 365 nap további szolgálati időt szerzett.

Ilyen esetben szolgálati idő szerzésére azért van lehetőség, mert a rögzített nyugdíj alapján az érintett személy nem minősül öregségi nyugdíjasnak, vagyis a keresetét terheli a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó is – fűzte hozzá Farkas András.

Hozzátette: ha valaki rokkantsági ellátásban részesül és betölti a nyugdíjkorhatárát, akkor dönthet úgy, hogy nem igényli az öregségi nyugdíját, ez esetben a rokkantsági ellátását folyósítják a részére tovább.

Célszerűbb azonban, ha a rokkantsági ellátásban részesülők is minden esetben igénylik a nyugdíjukat.

Ilyen esetben egy nyilatkozatot is kérnek tőlük, amelyben kijelentik, hogy ha a megállapított öregségi nyugdíj összege alacsonyabb lenne, mint a rokkantsági ellátásuk összege, akkor visszavonják a nyugdíjigényüket.

error: Content is protected !!