Jön az új 100 forintos érme, ekkor vezetik be!

Jön az új 100 forintos érme, ekkor vezetik be! A Magyar Nemzeti Bank, alapításának 100. évfordulója alkalmából a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki ünnepélyes keretek között. A forgalmiérme-emlékváltozat mellett emlékérmék is megörökítik a centenáriumot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jubileumi érmekibocsátást jelentett be, az erről szóló jegybanki rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. 

A kibocsátás több érme megjelenését jelenti. Egyrészt a jegybank 2024. május 16-án kibocsátja a jelenlegi, készpénzforgalomban használt 100 forintos érme emlékváltozatát. Ez tehát nem új 100 forintos, hanem a forgalomban lévő érme új változatának megjelenését jelenti.

Másrészt „100 éves a Magyar Nemzeti Bank” megnevezéssel 50.000 Ft névértékű, egy oldalon aranyozott rátétes ezüst és 3.000 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát a központi pénzintézet. A 100 grammos ezüst emlékérme a hazai emlékérme-kibocsátások történetében a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém emlékpénz.




A független jegybank hazánk szuverenitásának egyik legfontosabb szimbóluma, létrehozásának igénye már az 1848-as forradalom követeléseit összefoglaló 12 pont között is szerepelt. Végül 1924. április 26-án lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény, május 24-én tartotta meg a jegybankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését. Egy hónappal később, június 24-én valósulhatott meg a márciusi ifjak akarata, amikor az önálló magyar jegybank Popovics Sándor elnökletével megkezdte munkáját.

Ilyen lesz a 100 forintos érme emlékváltozata

A jubileum alkalmából kibocsátott 100 Ft-os forgalmi érme emlékváltozat névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 100 Ft-os érme címletoldalával.

A tematikai oldalon a megszokott címerábrázolás helyett a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, amelyet a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett – két oldalt a belső magon túlnyúló és az előlap külső szélén futó gyöngysort is megszakító – motívum-részlet vesz körül.

error: Content is protected !!