Nyugdíjasok figyelem – fontos határidő jár le!

Nyugdíjasok figyelem – fontos határidő jár le! Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását.

Ez különösen fontos lehet azok számára, akik tavaly érték el a nyugdíjkorhatárt, és most fontolgatják, hogy a tavalyi vagy az idei szabályokat válasszák. A HRportal figyelmeztet, hogy a nyugdíj összegének kiszámítása mindig az adott évben érvényes valorizációs szorzószámok alapján történik, amelyek jelentős mértékben befolyásolják a nyugdíj összegét.

Friss hírek 24óra

Valorizációs szorzók és nyugdíj összegének megállapítása

A valorizációs szorzók az előző évek kereseteit hozzák szintre a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez.Ezek az évente meghatározott szorzók nagy különbségeket okozhatnak a nyugdíj összegében a megállapítás éve szerint. Az idei évben a múlt évinél 14,2 százalékkal magasabb valorizációs szorzókat alkalmaznak, ami magasabb nyugdíjat eredményez.

Jogosultsági feltételek és határidők

A jogszabályok szerint hat hónapra visszamenőleg lehet nyugellátást igénybe venni, így június végéig még kérhető a tavaly decemberi feltételek szerinti nyugdíj megállapítása, feltéve, hogy a jogosultsági feltételek már akkor teljesültek:

  • Az életkor betöltése
  • A szükséges szolgálati idő
  • A „nők 40” esetében a negyven év jogosultsági idő

Előnyök és hátrányok

Ha valaki tavaly elérte a nyugdíjjogosultságot, de idén vonul nyugdíjba, akkor az idei szabályok szerint számítják ki a nyugdíjat, és csak 2025-ben részesül az éves januári nyugdíjemelésben és a tizenharmadik havi nyugdíjban.

Ha viszont valaki visszamenőleg kéri a nyugdíj megállapítását 2023-tól, akkor már az idei évre is megkapja a januári nyugdíjemelést és a tizenharmadik havi járandóságot.Nyugdíjbónusz és munkavállalás

Farkas András nyugdíjszakértő a Világgazdaságnak elmondta, hogy a korkedvezményes nyugdíjra jogosultak számára nem érdemes elhalasztani a nyugdíjba vonulást.

Az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személyek azonban, ha a korhatár betöltése után legalább 30 napig tovább dolgoznak, nyugdíjbónuszra jogosultak, ami 30 naponta fél százalékos növekedést jelent. Egy évvel tovább dolgozva így 6 százalékkal magasabb nyugdíjat kaphatnak.

Vállalkozók helyzete

Vállalkozók számára különösen érdemes megfontolni a visszamenőleges nyugdíj igénylését. Amint valaki nyugdíjassá válik, mentesül a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járuléktól és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adótól.

Így a nyugdíj és a járulékmentes kereset kombinációja előnyösebb lehet, mint a magasabb nyugdíj és a később induló járulékmentes kereset.

Hosszú távú kilátások

Öt évnél hosszabb távon biztosan megéri az idei nyugdíjigénylés a magasabb valorizációs szorzók miatt. A magasabb nyugdíj hosszabb távon kiegyenlíti a mostani különbségeket, ami ügyfelei tapasztalatai alapján jelentős előnyt jelenthet.

A közeledő határidő miatt mindenképpen érdemes átgondolni a nyugdíjazás időpontját és a legkedvezőbb opciót választani írja a News7 friss hírek oldala.

error: Content is protected !!