Több mint 10 éve változatlan az illetményalap: minimálbéren vannak sokan!

Több mint 10 éve változatlan az illetményalap: minimálbéren vannak sokan!

Több mint 10 éve változatlan az illetményalap: minimálbéren vannak sokan! A kormánytisztviselők átlagfizetését csak a pár politikai megbízott húzza fel, a legtöbben minimálbért és garantált bérminimumot kapnak.

Friss hírek itt

Mi történt? A kormánytisztviselők nagy béremelését a vezetők kapták, a beosztottaknak alig jutott – írta meg a 24.hu.

Négy év alatt jelentős béremelés valósult meg a kormánytisztviselőknél, így átlagfizetésük jócskán felülmúlja a garantált bérminimumot, immár havi bruttó 500 ezer forint felett van”

– állította a Navracsics Tibor vezette minisztérium korábban.


Az érdekképviselet szerint azonban az átlagérték közlése

csak a vezetői réteg kiemelkedő fizetéséről árulkodik, a mediánfizetésről viszont nem ad ki adatot a tárca.

Mint kiderült, az önkormányzati köztisztviselők alapilletménye 2008 óta nem változott.

Kontextus. A minisztérium szerint a kormányhivatali munkatársak az elmúlt öt évben háromszor részesültek béremelésben, így 2020 óta összesen, átlagosan csaknem 50 százalékos illetményemelés valósult meg a hivataloknál. A kormányhivatalokban dolgozók bruttó átlagbére 510 585 forint (nettóban 339 190). Ez azonban csak a politikai megbízottak béremelkedésének hatására ilyen magas, vélik a kormányhivatali dolgozók, véli Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Az idei költségvetési törvény alapján a köztisztviselői illetményalap 38 650 forint, pontosan annyi, mint 2008-ban.



A helyhatóságok megnövelhetik ezt az illetményalapot, a lehetőségek azonban az elmúlt években bevezetett kormányzati elvonások – egyebek közt a szolidaritási hozzájárulás emelése, a gépjármű- és az idegenforgalmi adó elvonása – miatt mindenhol nagyon szűkösek. Jellemzően a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek esetében az önkormányzati közszolgák illetményalapja 60 és 80 ezer forint között mozog – emelte ki az MKKSZ-elnök.

A szegényebb önkormányzatoknál összesen mintegy háromezer dolgozó van még, akinek az illetményalapja a törvény szerinti 38 500 forint.

A kormányzat vállalása mindössze annyi, hogy fedezetet ad arra, hogy az önkormányzati köztisztviselők illetményét minden hónapban kiegészítsék a minimálbér, illetve a garantált bérminimum szintjéig az olyan településeken, amelyek nem nettó költségvetési befizetők.

Óraátállítás 2024, fontos bejelentés >>>

Nyugdíjemelés jön >>

error: Content is protected !!