Autósok figyelem!!! Eltörlik a baleseti adót >>>

Autósok figyelem!!! Kgfb tarifák 2019-től. Eltörlik a baleseti adót >>>

Eltörlik a baleseti adót, vagyis a a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 30%-os baleseti adóját.

Ezt az adónemet eddig közvetlenül az autósoknak kellett fizetniük. 2019. január 1-jétől a kormány az új adócsomag értelmében eltörölné, pontosabban integrálná a baleseti adót a biztosítók által fizetett biztosítási adóba, kulcsát a mostani 30%-ról 15%-ra csökkentve. Személygépkocsik és motorkerékpárok esetén ez 20% lesz.

Vagyis jövőre már a biztosítóknak kell ezt az adót befizetnie az államkasszába, már csak az a kérdés, hogy áthárítják-e az autó, motor tulajdonosokra.

Jelenleg ezek a szabályok érvényesek :

Mi az a baleseti adó?
Ez egy 2012-től újonnan bevezetésre kerülő adó, (30%, de maximum naponta 83 Ft / gépjármű) amit az egészségügy forrásainak bővítése érdekében szavazott meg a törvényhozás (a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.) szerint)

Kinek kell fizetni Baleseti adót?
A baleseti adó alanya a KGFB szerződő személy vagy szervezet. Nem csak a balesetet okozó KGFB szerződő az adóalany, hanem minden KGFB szerződő.

Hogyan kell megfizetni a baleseti adót?
Az adó beszedésére a törvény a biztosítót kötelezte, a KGFB szerződő pedig köteles az adó biztosító részére történő megfizetésére. A biztosítónak a megállapított adót a 2012. január 1-jén vagy későbbi időpontban esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell beszednie, annyi részletben és olyan arányban, ahány részletben és amilyen arányban a KGFB szerződő a díjat fizeti.

Amennyiben a KGFB díj változik, abban az esetben a baleseti adó is arányosan változik, a díj növekedése esetén pótlólagos befizetési kötelezettsége keletkezik, csökkenése esetén adó visszatérítés illeti meg, amelyet a biztosító a visszatérített díjjal együtt visszatérít Önnek. Ugyanez az eljárás akkor is, ha Önnek valamilyen okból (pl. érdekmúlás) a befizetett biztosítási díj, vagy annak egy része visszajár.

error: Content is protected !!