A meteorológusok szerint pokoli időjárást hozhat a nyár >>> itt az előrejelzés >>>

A meteorológusok szerint pokoli időjárást hozhat a nyár >>> itt az előrejelzés >>>

Hosszan tartó hőségre és veszedelmes hőhullámokra lehet számítani idén egész nyáron Dél-és Kelet-Európában. Magyarországtól északra, illetve északnyugatra azonban már erőteljes viharok enyhíthetik a meleget. Észak-Európában és a Brit-szigeteken pedig kifejezetten hűvös nyár várható – olvasható az accuweather.com, kontinensünket átfogó előrejelzésében.

A mediterrán térségben és a Balkánon – beleértve hazánk egész területét is – hosszú, forró nyár várható, júliusban és augusztusban veszélyes hőhullámok érkezhetnek. Hosszan tarthat majd az átlag feletti hőség és extrém forró időszakokra is lehet számítani. Térségünkben az átlagos hőmérséklet 32 fok körül lesz – jósolják a meteorológiai portálon.

A nyár folyamán legalább egy hét lesz majd, amikor szélsőséges hőhullámokra lehet számítani. A forró időszakok során pedig a meleg rekordok is megdőlhetnek. A sokszoros hőhullámok által legjobban veszélyeztetett, a Bulgáriától Románián át Magyarországig terjedő térség.

Régiónkban a másik komoly problémát a szmog és a levegő szennyezettsége okozhatja. Nagy lehet az aszály kockázata is, annak ellenére, hogy a januártól-áprilisig tartó időszakban a megszokottnál jelentősebb volt a csapadék. A nyári hónapokban valószínűleg igen kevés esőzés lesz Dél- és Kelet-Európában, ami igen kedvezőtlen lehet a mezőgazdaságra nézve.

Kicsit odébb már elviselhetőbb lesz

Tőlünk északabbra és nyugatabbra ugyancsak előfordulhat a nyárias meleg, de tartós hőhullámok nem várhatóak. A meleget időszakos viharok enyhíthetik majd: sokszor kialakulhatnak komoly jégesők és erős szélviharok is, főleg a nyári délutánokon és a kora estéken. Komoly zivatarokra leginkább Németország déli részén, valamint Csehország és Lengyelország nyugati részén lehet majd számítani, ezeken a területeken megnő az árvizek kockázata is.

Nagyon enyhe lesz viszont a nyár az Egyesült Királyságban és Írországban, ahol várhatóan nem fordul majd elő extrém hőség.

 

error: Content is protected !!