Adóemelés 2019

Adóemelés 2019 : Adóemelésre készül a Kormány jövőre!

Az egészségügy olyan terület lesz a jövő évi költségvetésben, amely relatíve jól jár, érzékelhető többletforrást kap a terület. Emellett van két olyan érdekesség a 328 oldalas költségvetési törvényjavaslatban, ami szintén az egészségügyet érinti.

Egészségügyi kassza

A teljes államháztartás konszolidált kiadásait nézve az egészségügy 1711 milliárd forint feletti összeget kap jövőre, ami 7%-os bővülést jelent. Az egészségügyre fordított kiadások a teljes kiadási oldal 8,6%-át érik el, ami szintén magasabb az idei 8,4%-os részaránynál.

Az Egészségbiztosítási Alap kiadási főösszege 2319 milliárd forintról 2442 milliárd forintra emelkedik. Ezen belül a gyógyító megelőző kassza 1204 milliárd forintról 1273 milliárd forintra hízik, a gyógyszerkassza pedig 25 milliárd forinttal 362 milliárd forintra.

Az egészségbiztosítási alap bevételi oldalán a szociális hozzájárulási adó és járulékok összege is szépen hízik: 1381 milliárd forintról 1735 milliárd forintra. Ebben már szerepelhet az egészségügyi hozzájárulás összegének nagy része, mivel a kormány ennek összevonását tervezi és a külön soron az idei 183 milliárd forintos bevétel helyett már csak 24 milliárd forint szerepel az eho soron. Az E-Alap költségvetés támogatásai viszont csökkennek: 530 milliárdról 452 milliárd forintra.

Adóemelés jön?

Az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételein belül találhatunk még érdekességeket. Ez a tétel összességében az idei 152 milliárd forintról 155 milliárd forintra emelkedik, de ez úgy jön össze, hogy a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 30 milliárd forintról majdnem megduplázódik, 57,2 milliárd forintra.

A baleseti adó összege viszont 36 milliárdról 2,4 milliárdra csökken, mivel ez utóbbi várhatóan a biztosítási adóhoz kerül, ami központi bevétel. A népegészségügyi termékadó esetében ez akkora bővülés, hogy nem tudjuk elképzelni, hogy ez adóemelés vagy a termékskála kiszélesítése nélkül megvalósítható lenne. Ezért ezen a területen adóemelést valószínűsítünk, ennek a részletei a jövő héten benyújtandó adócsomagból derülhetnek ki. Mindenesetre a népegészségügyi termékadó emelése vagy szigorítása logikus lépés lenne annak fényében, hogy az új egészségügyi kormányzat és maga Orbán Viktor is arról beszélt az egészségügyi célok kapcsán, hogy a népbetegségeket radikálisan vissza kell szorítani és itt erős ösztönzők alkalmazását említették. “A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar” – mondta épp csütörtökön a miniszterelnök.

Valamire készül a kormány

A jövő évi költségvetésben a Pénzügyminisztérium fejezetében megjelent egy eddig nem látott tétel is: közszolgáltatások fejlesztése címmel, 40 milliárd forint értékben. A törvényjavaslat normaszövegéből kiderül, hogy ebből az előirányzatból az egészségügyi ágazat fejlesztésével, az ellátórendszer hatékonyságának növelésével, a finanszírozási rendszer fenntarthatóságának javításával összefüggő támogatásra lehet költeni.

Ez alapján számunkra úgy tűnik, hogy a kormány a kórházak környékén készül beavatkozásra és ezt plusz állami támogatással ösztönözné.

Beruházásokra van pénz

A költségvetés külön foglalkozik az egészségügyben várható fejlesztésekkel. Az Egészséges Budapest Program keretében 2019-ben folytatódik a fővárosi és Pest megyei egészségügyi szakellátások fejlesztése, az érintett intézmények infrastrukturális megújítása, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint a sürgősségi esetek ellátásának hatékonyabbá tétele – sorolja a dokumentum. Emellett jön a családbarát szülészet pályázati program, többletforrás jut a mentőszolgálatnak új mentőgépjárművek beszerzésére, és az Országos Sportegészségügyi Intézet végleges elhelyezésére is lesz fejlesztési pénz. A költségvetésben rendelkezésre áll továbbá a hazai tüdő-transzplantációs program fejlesztéséhez szükséges fedezet is.

error: Content is protected !!