Site icon 24 óra! – Friss hírek

Ajándék a kormánytól: 7 millió forintot kapnak a családok idén >>>

Ajándék a kormánytól: 7 millió forintot kapnak a családok idén >>>

Két nagy újdonság jelenik meg július 1-jén a hitelek palettáján: a kamatmentes babaváró hitel, illetve a kamattámogatott, legfeljebb 3%-os „CSOK-hitel” használt lakásokra igénybe vehető változata. A kettő egyszerre is elérhető lesz már két gyereket vállalók számára is. Cikkünkben az alábbi kérdésekre keressük a választ:

1. kinek melyiket éri meg felvenni?
2. havonta mennyit spórolhatunk, ha a piaci lakáshitelek helyett ezek valamelyikét választjuk?
3. milyen lehetősége van annak, aki nem jogosult ezekre az új lehetőségekre?

Ahogy a következőkben bemutatjuk, egy 10 millió forintos babaváró hitel 10 millió forintos „CSOK-hitellel” kombinálva két gyermeket vállalók számára közel 7 millió forinttal (!) alacsonyabb törlesztőrészletet hozhat 20 év alatt, mint egy átlagos fix kamatozású piaci lakáshitel, és akkor a gyermekenként járó törlesztés-felfüggesztésről és az aktuális tartozás egy részének vagy egészének elengedéséről még nem is beszéltünk.

A babaváró hitel 10 pontban

 

 

A kamattámogatott „CSOK-hitel” 10 pontban

 

1. kinek melyiket éri meg felvenni?

A babaváró hitel és a kamattámogatott CSOK-hitel nem zárja ki egymást, a kettő egymást kiegészítő módon, ugyanazon lakáscélra akár egyszerre is igénybe vehető. Míg azonban

 

A babaváró hitelt annak érdemes felvennie, aki 5 éven belül újonnan megszülető vagy örökbefogadott gyermeket vállal, ez esetben ugyanis a futamidő végéig kamatmentes marad a tartozás. Különösen kedvező a babaváró hitel azok számára, akik még kettő vagy három gyermeket vállalnak, hiszen aktuális tartozásuk 30%-át, illetve 100%-át elengedik. A CSOK-hitel ezzel szemben azok számára is jó megoldás, akik már nem kívánnak újabb gyermeket vállalni, de egy másik lakásba, házba költöznek, legyen az új építésű vagy használt.

 

2. havonta mennyit spórolhatunk, ha a piaci lakáshitelek helyett ezek valamelyikét választjuk?

Alábbi táblázatunkban összefoglaltuk, hogy mekkora havi törlesztőrészlettel kecsegtetnek jelenleg a piacon elérhető lakáshitelek, illetve a babaváró kölcsön. Mint látható, 10-10 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő esetében például a babaváró hitel 19 ezer forinttal, a „CSOK-hitel” közel 10 ezer forinttal kínál jobb törlesztőrészletet havonta, mint egy átlagos fix kamatozású lakáshitel.

20 éves futamidő mellett az összesen 28 827 forintos különbség 6,9 millió forinttal kisebb visszafizetendő összeget jelent a pár számára. Két újonnan születő gyermek esetén további akár 3 millió forintot elengedhet az állam a babaváró hitelből, és menet közben minden gyermek érkezésekor a törlesztés felfüggesztése is igényelhető 3-3 évre.
Exit mobile version