Ajándékmilliókat adnak lakásfelújításra: pályázni nem kell, mindenkinek jár >>> Osszátok meg …

Ajándékmilliókat adnak lakásfelújításra: pályázni nem kell, mindenkinek jár >>>

Osszátok meg …

Közeleg az ősz, és a 2018/19-es fűtési szezon, így nem nagyon lehet már tovább halogatni lakóingatlanunk tervezett korszerűsítését. Erre most ráadásul kiváló pénzügyi lehetőség mutatkozik: az alacsony hitelkamatok miatt ugyanis sok esetben a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint az energetikai felújításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete. Mutatjuk a konkrét finanszírozási tudnivalókat.

Habár az elmúlt hetek időjárása, illetve az előttünk álló napokra vonatkozó előrejelzés sem erről tanúskodik, de itt van az ősz a nyakunkon. Az idei évben is szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon, így ha másnak nem is, ennek már mindenképp eszünkbe kell juttatja a tényt, hogy ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőcélú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés).

Ugyanakkor a nagyjából 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. Kapcsolódó pályázat…

Sokatmondó adat, hogy ma még egy azonos alapterületű budapesti lakás fűtési energia-felhasználása duplája egy hasonló bécsi lakásénak. Magyarország az EU 27 országából az EU átlagához viszonyított, az éghajlati különbségekkel korrigált lakossági energiafogyasztás tekintetében a tíz legmagasabb között van (a 2000-2007 közötti 220 kWh/nm/év európai átlaghoz képest a magyar lakossági átlagérték 247 kWh/nm/év).

Az energiahatékonyság javításának tehát kiemelt részét kell, hogy képezzék az épületenergetikai fejlesztések. Ezen belül elsősorban szigetelésre, nyilászárócserére, valamint fűtéskorszerűsítésre, és a megújúló energia felhasználására kell törekedni. Kutatások szerint épülettípusonként ezek különböző mértékű alkalmazásával akár 60 százalékos megtakarítást is el lehet érni.

Mindezt figyelembe véve indítottunk a Pénzcentrumon felmérést a tavalyi év folyamán. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar lakóingatlan-tulajdonosok, a fentiek közül melyik korszerűsítési munkát favorizálják. Több mint 13 ezer olvasónk szavazata alapján úgy tűnik, meglehetősen kiegyenlített a kép; mindössze a napelemes beruházás húzott el valamelyest a többi, amúgy jóval kézenfekvőbb korszerűsítési munkálattól.

Pénz nélkül is megy

Ráadásul az sem kell, hogy feltétlenül elriasszon a munkálatoktól, hogy meg rá a teljes fedezet. Számos kutatás, illetve ma már többezer idehaza megvalósult valós lakossági korszerűsítés is igazolja ugyanis, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon, hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba, hiszen a hitelkamatok ma rekord alacsony szinten vannak. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Ehhez egyrészt érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is.

További tartalmak:

Otthon melege Program 2018

Otthon melege pályázat 2019

Be the first to comment on "Ajándékmilliókat adnak lakásfelújításra: pályázni nem kell, mindenkinek jár >>> Osszátok meg …"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*