Azonnali átutalás 2019 >>> Előbb jön a fizetés a családi pótlék és a nyugdíj is!!!

Azonnali átutalás 2019 >>> Előbb jön a fizetés a családi pótlék és a nyugdíj is!!!

Az MNB legújabb becslése szerint 2030-ra a jelenlegi 15-20%-ról 50%-ra mehet fel az elektronikus fizetések aránya Magyarországon, így az akkorra becsült 6 milliárd tranzakcióból 3 milliárd történhet elektronikus csatornán – hangzott el a Portfolio mai Banking Technology 2018 konferenciáján. Dolgozik a jegybank az átutalások díjszabásának újraszabályozásán is. A jövő év júliusában elinduló azonnali átutalással megjelennek a másodlagos számlaazonosítók, mint a mobilszám, az e-mail vagy az adószám, ezeket központilag a GIRO fogja tárolni.

Bartha Lajos, az MNB igazgatója többek között az alábbiakról beszélt előadásában:

  • Van, amiben Magyarország jól áll az EU-ban a digitalizáció terén: ilyen az átutalások GDP-hez viszonyított aránya vagy az érintőkártyák használata. A bolti elektronikus fizetéseknél azonban csak 10 év alatt érhetjük el az EU átlagát. 2017-ben a számlafizetések 44%-a történt elektronikusan, de megindultunk fölfelé a Magyar Posta változtatásainak is köszönhetően.
  • A pénzforgalomban a szabályozó nagyon aktívvá vált, elég csak az interchange-ről szóló MIF-re, a pénzforgalmi irányelvre (PSD2), a nálunk két kormányrendeletben megjelent PAD-ra és a jövő év júliusára előkészítendő azonnali fizetésre gondolni.
  • Az éves pénzforgalom társadalmi költsége Magyarországon 2009-es adatok szerint a GDP 1,5%-a, 388 milliárd forint volt, ha úgy fizetnénk, ahogy a svédek (80% elektronikus, 20% készpénz), akkor ez 100 milliárd forinttal kevesebb lett volna.
  • A PSD2 idén januártól, a fizetési számla irányelv (PAD) 2016 szeptembere óta szabályozza (többek között) a pénzforgalmat. A pénzforgalmi szolgáltatók díjazásának áttekintése 20 kategóriába soroltan hamarosan minden bank honlapján meg kell jelennie, az MNB pedig egy összehasonlító programot is működtetni fog. Az azonnali fizetés esetében nyílt szabványokat, átjárhatóságot kell alkalmazniuk a bankoknak, az MNB egy szabványos leírás közzétételét tervezi év végére. Dolgozik a jegybank az átutalások árazásának az újraszabályozásán is.
  • A fizetési tranzakciók mindössze 80-85%-a ma készpénzben zajlik. Az MNB azt várja, hogy 2030-ra a jelenlegi 15-20%-ról 50%-ra is felmehet az elektronikus fizetések aránya Magyarországon, így az akkorra becsült 6 milliárdból 3 milliárd történhet elektronikus csatornán.

Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO vezérigazgatója elmondta:

  • Az azonnali átutalással jövőre lehetővé váló új tranzakciós forma, a fizetési kérelem lehetővé fogja tenni nem pénzforgalmi (pl. közüzemi) szolgáltatók számára is a csatlakozást. Mindenki ugyanazt az ügyfélbarát szabványt fogja használni.
  • Megjelennek a másodlagos számlaazonosítók, amelyek megkönnyítik az utalásokat, mint a mobiltelefonszám, az e-mail, az adószám. Nem lesz kötelező IBAN-t megadni, az adatokat egy központi GIRO-s adatbázisban (nem az egyedi bankoknál) fogják tárolni.
  • A GIRO 2019 elejétől a klíringtagoktól nem tranzakcióalapú rendszerhasználati díjat fog szedni. Január elsején elindul az azonnali utalás tényleges üzleti tesztelési időszaka is.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*