Site icon 24 óra! – Friss hírek

Baj van: már a 70 éves nyugdíjkorhatárról suttognak

Baj van: már a 70 éves nyugdíjkorhatárról suttognak

A német és a magyar jegybank korhatár-emelési javaslata óriási vihart kavart, a pénzintézet azzal indokolja ezt a lépést, mert meglátásuk szerint, a jövőben ez a rendszer fenntarthatatlanná válik. Ez Magyarország számára is elég kellemetlen hír, mert jól tudjuk, hogy mi is hasonló cipőben járunk. Az a valóság, hogy a következő évtizedekben sokkal többet kell tenni ugyanazért az állami nyugdíjért, ha nem szeretnénk kiszolgáltatottak lenni, akkor nagyon úgy néz ki, hogy fontos már időben elkezdeni a célzott takarékoskodást a nyugdíjra.

A németek már elkezdtek aggódni

A nyugdíjrendszert jövőjét boncolgató elemzések egyre jobban megszaporodtak, míg a magyar jegybank állt elő nem is olyan rég egy ilyen elemzéssel, addig most a német jegybank hozott nyilvánosságra egy terjedelmesebb anyagot. Könnyen azt gondolhatjuk, hogy a németeknek nincs miért aggódniuk és  náluk aztán minden a lehető legnagyobb rendben van, de sajnos a valóság teljesen más képet mutat, így nekik is hamarosan lépéseket kell tenni az ügyben.

Az egyáltalán nem mondható el a precizitásukról híres németekről, hogy mindent az utolsó percre hagynak, ők már korábban, még a riogató elemzések előtt  arról döntöttek, hogy megerősítik a nyugdíjrendszerüket. Ők is szorult helyzetben vannak, mert az alacsony születésszám és a növekvő várható élettartam miatt súlyos pénzügyi nehézségek elé néz náluk is  az állami nyugdíjrendszer. Márpedig nem kell ahhoz magas végzettség, hogy belássuk  ha hosszú távon a bevételek nem fedezik a kiadásokat, akkor ahhoz, hogy a nyugdíjakra legyen pénz, természetesen   máshonnan kell elvenni a forrást. A német kormány nem ment el a kérdés mellett, így már beavatkoztak 3 területen, a célzott változások fokozatosan, egészen  2030-ig lépnek érvénybe:

Természetesen gondolhatunk arra, hogy ha már elővigyázatosan ilyen határozott lépéseket tettek, akkor náluk minden rendben van, és hátra dőlhetnek. De nem így van, ugyanis  megkongatta a vészharangokat a jegybank, a nemrég nyilvánosságra hozott tanulmányában. Az igaz, hogy egyelőre nem készítettek hivatalos számításokat a  2030-t követő időszakra, pedig az említett időpontot követően  olyan mértékben romlik a helyzet, a kötelező nyugdíjkorhatárt 2030-tól 2060-ig még tovább kell emelni 69 évre a pénzügyi szakemberek szerint. Úgy fogalmazták meg, hogy nem szabad tabunak lennie a munkával töltött évek meghosszabbodása, hanem ezt igenis fontos  kulcskérdésként kell kezelni.

Fogyóban vannak az egyéb lehetőségek

Az sem tekinthető véletlennek, hogy a bankárok elsősorban a nyugdíjkorhatárhoz nyúlnának, mert egyelőre nincs nagyon más eszköz arra, hogy megoldják a helyzetet. A gazdaság  irányítói egyfelől tudják, hogy a járulékokat nem lehet már egy bizonyos szint fölé emelni, mert akkor csökkenne az emberek munkavégzési kedve. Másfelől nem lehet vég nélkül csökkenteni a nyugdíjak – átlagkeresethez viszonyított – relatív szintjét sem, mert ez nagyon  komoly társadalmi ellenállást váltana ki.

Így nem marad más tulajdonképpen, mint a nyugdíjkorhatár emelése , ami tudvalevő, hogy  a politikusok kezében a leghatásosabb fegyver lehet a jövőben. Vélemények szerint azért lehet csodafegyver, mert egyfelől  arra kényszeríti a munkavállalókat, hogy tovább maradjanak aktívak és tovább fizessék a járulékokat, másfelől visszafogja a nyugdíjrendszer kiadásait is, mert egyszerűen nem ad lehetőséget arra, hogy többet legyenek az emberek nyugdíjban, a növekvő élettartam hatására. Így mindkét  potenciális veszélyt egyszerre semlegesítik.

A németek esetében igencsak beszédesek a statisztikai adatok:

–   2011-ben már 19 évet töltöttek el nyugdíjasként a férfiak és nők átlagosan.

Az adatokból kiindulva ezelőtt 50 éve a nyugdíjban töltött idő, a munkában töltött évek 30%-át tette ki , de ez az arány  42%-ra nőtt 2011-re.

Exit mobile version