Bejelentették – Fontos változás 2024 márciustól, sok magyar örülni fog ennek!

Bejelentették – Fontos változás 2024 márciustól, sok magyar örülni fog ennek!

Bejelentették – Fontos változás 2024 márciustól, sok magyar örülni fog ennek! A magyarországi közlekedési tarifarendszer jelentős változások elé néz március elsejétől, amelyek között számos új kedvezmény és jegy bevezetése szerepel.

( Friss hírek )

Lázár János közlekedési miniszter Debrecenben tartott sajtótájékoztatón részletezte az új intézkedéseket.
Az egyik kiemelkedő változás a 65 év felettiek kedvezményének kiterjesztése lesz a 14 év alattiakra. A fiatalabbak számára is bevezetik a 50 százalékos utazási kedvezményt, amennyiben nem vesznek bérletet.

Az állami szektorban – oktatásban, egészségügyben – dolgozók szintén élvezhetik ezt a kedvezményt. A fiatalabb korosztály számára a kedvezmény igényléséhez regisztrációra lesz szükség.

A nyugdíjasok számára további előnyök is érkeznek. A 65 év alatti nyugdíjasok mostantól kedvezményesen vásárolhatnak vármegye- vagy országbérletet. Ezen túlmenően, a fogyatékosoknak, tartós betegeknek és nagycsaládosoknak, akik korábban 90 százalékos kedvezménnyel utaztak, mostantól ingyenes lesz a közlekedés a MÁV és a Volán járatain országszerte.

Az új napi kedvezményes jegyek is részei a változásoknak. A vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy pedig 4999 forintba kerül majd, és korlátlanul felhasználható lesz a MÁV és a Volán összes járatán.

Lázár János hangsúlyozta, hogy az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg, és ezek közül valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd.

A közlekedési miniszter azt is hozzátette, hogy Budapest és a kormány közötti vitával kapcsolatban új ajánlatot tettek a fővárosnak, amely lehetővé tenné az ország- és vármegyebérletek elfogadását a budapesti tömegközlekedésben.
A pontos részletekről Lázár János nem adott egyértelmű választ, amikor arra a kérdésre kérdezték, hogyha Budapest nem fogadja el az ajánlatot, akkor márciustól megszűnik-e a Budapest-bérlet jelenlegi formájában. A változásokkal kapcsolatos további információk várhatóan a közeljövőben fognak napvilágot látni. Változik a nyugdíjkorhatár

Forrás