BÉRPÓTLÉK 2018 – 2018. JANUÁR – TÓL TELJESEN ÚJ BÉRPÓTLÉKOT VEZETNEK BE!

BÉRPÓTLÉK 2018 – 2018. JANUÁR – TÓL TELJESEN ÚJ BÉRPÓTLÉKOT VEZETNEK BE!

2018. január 1-vel újabb pótlékot vezetnek be a szociális ágazatban, ezúttal az egészségügyi munkakörökben dolgozóknak.

A 257/2000. Korm.r 15/C. §-a alapján az ún. egészségügyi kiegészítő pótlék az alábbi intézményekben és munkakörökben dolgozóknak jár majd:

1. a szociális intézményben a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló miniszteri rendeletben kötelezően előírt egészségügyi végzettséggel betölthető munkakörökben foglalkoztatott (orvos, intézményvezető ápoló) közalkalmazott,

2. a gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményben a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló miniszteri rendeletben kötelezően előírt egészségügyi végzettséggel betölthető munkakörökben foglalkoztatott (orvos, ápoló) közalkalmazott.

3. a javítóintézetben a javítóintézetek rendtartásáról szóló miniszteri rendeletben kötelezően előírt egészségügyi végzettséggel betölthető munkakörökben foglalkoztatott (orvos, ápoló) közalkalmazott, illetve

4. az egészségügyi engedéllyel rendelkező szociális intézményben, valamint a szakápolási központban ápolói, szakápolói munkakörben, magyar egészségügyi szakdolgozói kamarai tagság mellett foglalkoztatott közalkalmazott.

Az egészségügyi kiegészítő pótlék összege, ahogy a szociális ágazati összevont pótléknál is, a foglalkoztatott fizetési osztálya és a közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje alapján változik, a konkrét összegeket a Korm.r. 7. számú melléklete tartalmazza:

Tájékoztatásul íme az orvosok egészségügyi kiegészítő pótlékát tartalmazó táblázat:

eu_potlek_orvos.bmp

Az egészségügyi kiegészítő pótlékot nem kell figyelembe venni az adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló, a közalkalmazottat megillető, kormányrendeletben meghatározott kompenzációra való jogosultság és a kompenzáció összegének számítása tekintetében.

Az egészségügyi kiegészítő pótlék tekintetében közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek a fizetési fokozat megállapításának alapjául szolgáló időt kell tekinteni. A közalkalmazott 7. számú mellékletben foglalt táblázat szerinti, a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő alapján történő besorolása minden megkezdett évre tekintettel a tárgyév első napján történik.

Az egészségügyi kiegészítő pótlék a szociális ágazati összevont pótlék mellett jár, a bruttó bérek tehát így alakulnak az érintetteknél, január 1-től:

Fontos kiemelni, hogy önmagában az egészségügyi végzettség nem jogosít a pótlékra. Aki például gondozó munkakörben dolgozik, vagy olyan szociális intézményben, amely egészségügyi engedéllyel nem rendelkezik, nem lesz jogosult az egészségügyi kiegészítő pótlékra.

 

Ha bizonytalan vagy benne, jogosult vagy-e az egészségügyi kiegészítő pótlékra, fordulj az SzMDSz vagy az SZTDSZ helyi tisztségviselőjéhez. Ha munkahelyeden nem működik még SzMDSz csoport vagy SZTDSZ alapszervezet, csatlakozzatok hozzánk! Fordulj hozzánk, hogy segíthessünk!

Ha csatlakoznátok, keress minket az szmdsz.info@gmail.com vagy az info@sztdsz.hu címen, vagy hagyd meg telefonszámod a 061/473 02 14 üzenetrögzítőjén, visszahívunk.

Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete – Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!