Betegszabadság 2018/2019 – Mostantól ezekkel a feltételekkel jár a betegszabadság >>>

Betegszabadság 2018/2019 – Mostantól ezekkel a feltételekkel jár a betegszabadság >>>

BETEGSZABADSÁG  – MIKOR JÁR ÉS MENNYI PÉNZT KAPSZ UTÁNA – A LEGTÖBB DOLGOZÓ NEM TUDJA EZEKET A betegszabadság kizárólag egyetlen esetben jár, máskor nem vehető igénybe! Nem mindenki jogosult betegszabadsága! TUDD MEG KIK MEHETNEK BETEGSZABADSÁGRA ÉS KIK NEM! ITT VANNAK A HASZNOS TUDNIVALÓK >>>

BETEGSZABADSÁG! MIKOR JÁR ÉS MENNYI PÉNZT KAPSZ UTÁNA – A LEGTÖBB DOLGOZÓ NEM TUDJA EZEKET!

Betegszabadság -2018 és 2019 – mikor jár és mennyi pénzt kapok utána?

Ki jogosult betegszabadságra?

A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára az általánosan használt kifejezéssel ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot vehet igénybe az arra jogosult munkavállaló. A betegszabadság kizárólag a munkavállaló saját betegsége esetén jár.

A munkáltató a munkavállalónak – betegsége miatti – keresőképtelensége esetén naptári évenként 15 munkanap betegszabadságot ad ki.

Év közben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a betegszabadság arányos részére jogosult.

Betegszabadságra azok az alkalmazottak jogosultak, akik munkaviszonya a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik (pl. bt., kft, rt. alkalmazottai, stb), továbbá jogosultak a betegszabadságra a kormánytisztviselői, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyban álló személyek is.

Nem jogosult betegszabadságra az egyéni vállalkozó, társas vállalkozás tagja (kivéve, ha munkaviszony keretében munkát végez), megbízás alapján munkát végző személy. Nem jár betegszabadság az üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenség, valamint a veszélyeztetett várandósság miatti keresőképtelenség tartamára sem. Ezekben az esetekben a keresőképtelenség első napjától táppénz illeti meg a biztosítottat.

A betegszabadság alatt folyósított juttatás nem az egészségbiztosítás ellátása, hanem azt a munkáltató fizeti. A betegszabadság idejére a távolléti díj 70 %‐a jár, oly módon, hogy ez az összeg adó‐ és járulékköteles is.

Betegszabadság igénybevételéhez a keresőképtelenséget – a keresőképtelenség orvosi elbírálása általános szabályainak megfelelően – a kezelőorvos igazolja, kórházi ápolás esetén pedig kórházi igazolás szükséges. A keresőképtelenség orvosi elbírálása azonos módon történik, függetlenül attól, hogy a keresőképtelenség idejére táppénz, vagy betegszabadság illeti‐e meg a beteget.

A betegszabadságra jogosult személy részére a táppénz a betegszabadság lejártát követő naptól járhat.

Forrás : oep.hu

error: Content is protected !!