Csok és Szocpol – Milliókat lehet bukni!

Csok és Szocpol – Milliókat lehet bukni!

A napokban könnyítette a kormány a csokhoz való hozzájutást, de van olyan élethelyzet, amiben még mindig szívás igényelni. Egy furcsán igazságtalannak látszó szabályra hívta fel figyelmünket egy olvasónk, akinek éppen folyamatban van a csok-igénylése.

A családi otthonteremtési kedvezményt akkor is igénybe lehet venni, ha valaki korábban felvette elődjét, az akkor még szocpol néven futó lakhatási támogatást, de ennek rá eső részét levonják a csokból. Idáig érthető, csakhogy

levonják akkor is, ha az illető meghiúsult gyerekvállalás miatt már kamatostul visszafizette a korábbi szocpolt.

Nem jöttek a beígért gyerekek

Olvasónk, Lívia kétszer házasodott, 2007-ben, az első házassága után két gyereket tervezett. Ezt vállalva vett fel férjével közösen 2,4 millió forintos állami támogatást (“szocpolt”) házépítésre. A ház felépült, csakhogy időközben megromlott a házasság, 2010-ben válás lett a vége, gyerekek pedig nem születtek.

Ilyen esetekben az egyébként vissza nem térítendő támogatást az igénylőknek vissza kell fizetniük kamattal együtt az államkasszába. Az összeget kétfelé bontják, 50-50 százalékot fizet a férfi és a nő is.

Lívia azóta visszafizette a pénzt, újra megházasodott, és a második házasságából már született két gyereke, most pedig felvenné az erre igényelhető csokot, a szocpol-támogatás utódját. Két gyerekkel, új lakás vásárlására a felvető összeg alapesetben 2,6 millió forint, de ha valaki korábban felvette a szocpolt, akkor a rá eső részt ebből le kell vonni. Az nem számít, hogy korábban már visszafizette azt, sőt: ha a visszafizetés 5 éven belül történt volna meg, akkor egyáltalán nem igényelhető a csok.

A példánkban szereplő esetben így 1,2 millió forinttal kap alacsonyabb támogatást a család, mint kaphatna. Külön érdekes, hogy az ilyen esetekkel kapcsolatos kérdéseinkre válaszoló lakossági bankok némileg eltérő válaszokat adtak, milyen esetben kell levonni az egykori szocpolt.

Számít, hogy felépült-e a ház?

A CIB Bank például azt írta, a csokot szabályozó kormányrendeletek nem tartalmaznak kivételszabályt arra az esetre, ha szocpol később visszafizetésre került, “így a csok összegéből akkor is le kell vonni a megelőlegező kölcsön/korábban igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú támogatás összegét, ha a gyermekvállalás nem teljesült, és emiatt a kölcsön/támogatás visszafizetésre került”.

Az UniCredit szerint szintén nincs kivétel, a csok összegéből mindenképp le kell vonni a korábban felvett szocpolt. “A szabályt a bankoknak alkalmazniuk kell függetlenül attól, hogy a korábbi gyermekvállalás teljesült-e, valamint attól is, ha a támogatást az igénylő valamilyen okból visszafizette – ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása is megerősítette” – írják.

Ezzel szemben az Erste Bank levelében az áll, hogy “amennyiben az ingatlan nem épült fel (támogatási cél nem valósult meg) és korábbi támogatás önként visszafizetésre került, úgy új igényléskor a teljes összeg jár”. A Raiffeisen azt is közölte kérdésünkre, hogy néhány napon belül várható a csokra vonatkozó módosított szabályozás, ami lehetséges, hogy az ezt a kérdést is kezeli majd.

Egyszerűbb lett az igénylés, de ezt nem rendezték

Március 15-től könnyítik az igénylést. Gyorsabb ügymenet, kevesebb dokumentum, áfa-visszatérítés az építkezőknek.

A csok várt módosítása időközben kijött a Magyar Közlönyben, a rendelet nyomán egy sor adminisztrációs akadály elhárul az igénylők elől. Gyorsulnak az ügyintézési idők, áfa-visszatérítést kapnak az építkezők, könnyebb lesz felvenni a csokot a külföldről hazatelepülőknek is. Az ebben a cikkben tárgyalt problémát viszont nem kezeli a február 28-án kijött kormányrendelet, pusztán annyit változtattak rajta, hogy  azok a csládok, amelyek régen már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új gyerekek után igényelt támogatásból már nem kell levonni az idősebb gyerekek után korábban kapott „szocpolt”.

Kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot hogy megtudjuk, melyik verzió az igaz, van-e különbség abból a szempontból, hogy felépült vagy nem épült fel a szocpolos ház. Érdeklődtünk, miért vonják le egyáltalán a támogatásból a korábbi támogatás összegének az ügyfélre eső részét, ha egyszer az már vissza lett fizetve, vagyis az államnak nullszaldós az ügylet. Megkérdeztük azt is, egyáltalán hány párnak kellett visszafizetnie meg nem született gyerekek miatt a lakástámogatást 1994-es bevezetése óta.

error: Content is protected !!