Döntöttek a magyarok az óraátállításról: nem biztos, hogy mindenki örülni fog! Mutatjuk:

Döntöttek a magyarok az óraátállításról: nem biztos, hogy mindenki örülni fog! Mutatjuk:

Augusztus végén össznépi EU-s konzultáció söpörte le végleg a pályáról az óraátállítás intézményét, amiből a magyarok jócskán kivették a részüket. A részletes adatok szerint ugyanis a hazánkból szavazók közül 90 százaléknyian, azaz 10-ből kilenc honfitársunk tette le voksát az óraátállítás ellen. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a nyári vagy téli időszámítás lesz-e a befutó, de a Pénzcentrum olvasóinak erről is megvan a markáns véleményük. Kérdés csak az, hogy ez mennyire egyezik egyes szakmai észrevételekkel.

Augusztus 31-én robbant a hír, hogy az EU-ban eltörlik az óraátállítást. Az információt Jean-Claude Juncker jelentette be egy össznépi, augusztusi európai konzultáció eredményeire hivatkozva, amiben 4,6 millió európai állampolgár vett részt. A voksoló tömegnek igen tetemes része, egészen pontosan 84 százaléka szavazott ugyanis arra, hogy nem kérnek többé a téli-nyári időszámításból, a kettő helyett legyen inkább konstans egy időszámítás. Bár a szavazás végeredménye elég egyhangúnak tűnik, azért bőven akadtak olyan országok, ahol annyira nem repestek az ötletért az ott lakók.

Olaszországban például az EU-s átlagtól majd 20 százalékkal elmaradt azok aránya, akik eltörölnék az óraátállítást. Máltán ugyanakkor jóformán csak a válaszadók fele pártolta a téli-nyári időszámítás beszüntetését, míg Cipruson és Görögországban megbukott a kezdeményezés, hiszen utóbbi kettőben Európában egyedülálló módón alul maradtak az óraátállítás ellenzői.

Bezzeg a magyarok

A hivatalos statisztikák szerint a magyarok igencsak felfelé húzták az EU-s átlagot,

hazánkból ugyanis 10 szavazatból 9-en voksoltak amellett, hogy töröljék el a téli-nyári időszámítást.

A 90 százalékos óraátállítás ellenességünk egyébként az 5. legmagasabb elutasítottságot hozta az EU 28 tagállama közül. Ez azonban nem túl nagy meglepetés, a Pénzcentrum ugyanis már korábban megkérdezte olvasóit azt illetően, hogy ők maguk megszüntetnék-e az óraátállítást. Szavazásunkon anno több mint tízezren adták le a voksukat, amiből 10 561 volt az igenek, és csupán 1 898 a nemek száma.

Kapcsolódó cikk >>>

error: Content is protected !!