Egyre több fiatal nő megy nyugdíjba

Egyre több fiatal nő megy nyugdíjba

Emelkedik a korhatár előtt nyugdíjba vonuló nők száma, ebből azonban az is következik, hogy az átlagos nyugdíj összege ebben a csoportban kis mértékben ugyan, de csökken az átlagnyugdíjhoz képest. Közben ismét emelkedni kezdett az öregségi nyugdíjat kapók összlétszáma.

Kisebb csökkenés után ismét nőtt az öregségi nyugdíjban részesülők száma Magyarországon – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adataiból. A 2013-ban mért 2 millió 31 ezres nyugdíjas létszámot követően 2014-ben és 2015-ben sikerült csökkenteni az ellátásban részesülők létszámát – ez főleg azért fontos, mert ezzel elejét lehetett venni a öregségi nyugdíjban részesülők számának jelentős növekedését, amely trend a nyugdíjkassza fenntartását is veszélyeztette. Ezt a nyugdíjba vonulási kor emelésével és a szabályok szigorításával lehetett elérni.

A várható élettartam folyamatos növekedésével azonban ez a fék ideiglenes volt, így tavaly már ismét emelkedett az ellátásban részesülők száma. Ha itt bármilyen változást tervezne elérni a mindenkori kormány, csak újabb korhatár emelés, illetve szigorítás jöhetne szóba.

A korbetöltött nyugdíjasok száma 2013-tól egészen 2015 végéig csökkent, 1 millió 921 ezerről így 1 millió 877 ezer főre.

Tavaly azonban ez a létszám is bővült, 1 millió 895 ezer főre. Ezzel a trenddel gyakorlatilag teljes mértékben szembe ment a sokak által kritizált nők korai nyugdíjazását lehetővé tevő “nők 40” program.

A létszám folyamatosan bővült: 2012-ben még csak 87 ezer nő ment nyugdíjba korhatár előtt 40 biztosítotti év összegyűjtése után, majd 2013-ban 102 ezren, 2014-ben 120 ezren, 2015-ben pedig már 136 ezren mentek nyugdíjba 40 év szolgálati idő begyűjtése után, de még a korhatár előtt. Tavaly ez a létszám már meghaladta a 140 ezer főt.

Ez a kör az induláskor még az átlagnyugdíjnál többet kapott:míg az átlagnyugdíj összege 2012-ben 107 ezer forint volt, addig a nők 40 programban résztvevők juttatása 109 ezer forint volt.

Az eleve magasabb jövedelmi státuszban lévő nők tudtak élni leginkább a korai nyugdíjjal – esetenként több mint 40 év szolgálati évvel nyugdíjba tudtak menni – így jóval több juttatást kaptak, mint az a korhatárral nyugdíjba vonulók.

Ez a különbség az adatok szerint némiképp csökkent, legalábbis tavaly az átlagos nők 40 programhoz kötődő nyugdíj 119 ezer forint volt, az átlagnyugdíj pedig 122 ezer forint. Ez persze értelemszerű:a program beindításakor még voltak olyan korhatárt el nem érő nők, aki több mint 40 év szolgálati idővel rendelkeztek,

ez ma már vagylagos: vagy 40 év vagy korhatár lesz a nyugdíjba vonulás indoka. A korai nyugdíjba vonuló nők száma még évekig emelkedni fog a várakozások szerint, de már egyre kisebb ütemben.Forrás cikk :origo.hu

error: Content is protected !!