Elszállt a wc papír és papírzsepi ára, újabb áremelést jelentettek be most!

Higiéniai árrobbanás történt az elmúlt hónapokban a szupermarketekben és a drogériákban is: a vécépapír ára a pánikvásárlás korszakát idézi, a tisztasági betétért, vagy a tampontért pedig több mint ezer forintot is fizethetünk. A Forbes.hu árkörképe a legfrissebb adatokkal.

Vajárcsata, sajtinfláció, kenyérárrobbanás zöldségek, árstop: az utóbbi egy-másfél évben minden alapvető élelmiszer ára jelentős növekedésen ment keresztül. Lerágott csontról azonban nem beszélhetünk, novemberről decemberre például rekordot döntött több higiéniai termék árának növekedése, és januárban is tovább emelkedtek. A vécépapír és a papírzsebkendő ára mellett a Forbes.hu megvizsgálta a tisztasági betétek és a tamponok árát is. A táblázatokhoz 2023. február végi adatokat használtunk. Az adatgyűjtés során az is kiderült, miért okozhat problémát a nőknek, ha egy boltban nincsenek sajátmárkás termékek.


Már nem azért drága, mert gyűjtik

Keserű nosztalgiát ébreszthet bennünk a vécépapír-árcímkék látványa a boltok polcain. A mostani árakhoz hasonlóval utoljára közel három éve, a koronavírus-járvány legszigorúbb karanténszabályozásainak idején találkozhattunk a társasházak vécépapír-feketepiacain. Ezen kívül soha nem volt még olyan, hogy 200 forintot kértek volna el egy tekercsért. Az ország legnagyobb forgalmat bonyolító szupermarket-láncánál jelenleg ennyibe kerül a legolcsóbb háromrétegű tekercs. 100 forint alatti tekercsárakhoz pedig lejjebb kell adni az igényeinkből, és kétrétegűt kell választani – írja a hitelfórum.hu.

Az adatsorból az látható, hogy a szupermarketek egyértelműen olcsóbbak, mint a drogériák. A fent említett Lidlben például csak akkor lehet olcsón megúszni a vécépapír-üzletet, ha megelégszünk a kétrétegűvel. Ebben a kategóriában viszont a Spar verhetetlen, körutunk során egyedül ott találkoztunk 100 forint alatti tekercsárakkal, a saját márkás termékeknél.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a háromrétegű vécépapír árát tekinti mérvadónak, és nyolc tekerccsel számol. Egy ekkora csomagnak a fogyasztói átlagára 1020 forint volt tavaly januárban, novemberben már 1510, idén januárban pedig 1670 forint. Tudatos vásárlással tehát még a legdrágább helyen is az átlagár alatt lehet maradni.
A háromrétegűek között a Príma és a Tesco számít a legolcsóbbnak: a Prímánál ez saját márkás terméket jelent, a Tesconál pedig az Oops volt a befutó.

A két csomag egyaránt 2899 forint. Ehhez az árszinthez hozzászokhatunk,

a közeljövőben nem várható a tavalyihoz hasonló drasztikus áremelkedés.

Drágább euró, drágább vécépapír

„A vécépapír ára a cellulóz árától is függ, ez a legfőbb alapanyagunk. A tavalyi év brutális volt, de március környékén nem látok újabb áremelkedést. Az energiaárak kissé mérséklődtek. Euróban vagyunk kénytelenek beszerezni az alapanyagot, ezért amennyiben az euró-forint árfolyam marad ezen a szinten, várhatóan nem fogunk emelni. De a szerb tulajdonosaink a döntéshozók, ők viszont nincsenek állandóan Magyarországon” – mondta lapunknak a Drenik Hungary Kft, a Príma sajátmárkás vécépapír-gyártójának munkatársa.

Az árfolyam-ingadozás magyarázhatja a tavalyi, év végi drasztikus áremelést is. Október közepén az euró elérte a 432 forintos szintet is, jelenleg pedig 377 forintot ér.

Nem csak a gyártó, a forgalmazó is stagnálásra számít: az energiaárak mérséklődése és az euró-forint árfolyam változása a Prímát is érintette. „Köztudott, hogy a papíráruk gyártási költségei között a felhasznált energia jelentős tételt képvisel. Nem várunk további áremelkedést a vécépapír és a papírzsebkendő esetében” – mondta a Forbes.hu-nak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. „Az áremelkedések hatására többletigényt tapasztalunk az olcsóbb termékeknél, ugyanakkor a prémium szegmens iránt is megvan a kereslet.”Hatszoros árat kell fizetni a márkáért

A statisztikai hivatal a tisztasági és az egészségügyi betét árát nem tartja számon, illetve a tampon ára is hiányzik a listából. A Forbes.hu azonban megvizsgálta az árakat, és a vécépapírnál látott trendek fordítottját tapasztaltuk a női higiéniai termékeknél.

A tisztasági betéteknél egyértelműen látszódik a drogériák árelőnye a szupermarketekhez képest. A Dm és a Rossmann azonos áron adja sajátmárkás betéteit, a Müller pedig az ő szintjük alá árazott, tehát az ő 55 darabos csomagjuk a legolcsóbb. A vásárlók a Prímával járnak a legrosszabbul, mivel nekik nincs sajátmárkás termékük. Náluk a legolcsóbb egységárú betét az Always, ami több mint háromszor annyiba kerül, mintha a Müller termékét vennénk (itt persze minőségbeli különbségek is vannak). A drogériában 445 forintos, 55 darabos csomag a legjobb ajánlat, a Prímánál a 60 darabos kerül 1429 forintba, tehát egységáron is közel háromszoros a különbség.