Energetikai pályázat 2018 >>> Hatalmas új energetikai EU-s pályázat nyílik 2018 februárban

Energetikai pályázat 2018 >>> Hatalmas új energetikai EU-s pályázat nyílik 2018 februárban!

Eddig felhasználatlan összegek átcsoportosításával hatalmas, 35 milliárd forintos új energiahatékonyság-növelési célú uniós pályázatot hirdet a Miniszterelnökség januárban, amelyre majd február második felétől lehet pályázni – jelezte a tárca agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint a 35 milliárdos keretből 30 milliárd forintra a mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhatnak majd. Ezzel párhuzamosan szintén január elején várható a borszőlő-ültetvények telepítésének támogatásáról szóló felhívás is 4 milliárd forintos kerettel. Ennek keretében a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkezők igényelhetnek támogatást szintén február második felétől.

Az államtitkár azt is jelezte, hogy az év utolsó napjaiban is folyamatosak voltak a döntések a Vidékfejlesztési Programban (amelynek egyik, visszaélési kísérletekkel tarkított felhívását a két ünnep között törölték), így végül már 1127 milliárd forintra, vagyis a források mintegy 87 százalékára vállaltak kötelezettséget. Érzékeltette, hogy az a tárca célja, hogy az összes VP-s forrásról megszülessenek a támogatói döntések március végéig.

Kis Miklós Zsolt megjegyezte: 2017-ben 106 milliárd forintot fizettek ki a VP-ben, amivel 207 milliárdra emelkedett az összes kiutalt összeg és magyarázata szerint a szigorú brüsszeli szabályok miatt nem sikerült több pénzt (pontosabban előleget) kiutalni VP-ben. A lap emlékeztet: más Operatív Programoktól eltérően az előlegigényléshez az esetek túlnyomó részében bankgaranciát vagy azzal egyenértékű biztosítékot kell felmutatnia a pályázónak. Ez viszont költséges, így a pályázók inkább hitelt vesznek igénybe, de az államtitkár szerint az Európai Bizottságnak érdemes lenne a 2020 utáni ciklusban ezt a szabályozást átgondolnia, mert éppen azt az ágazatot éri hátrány, amelyik messze a legjobb hitel-visszafizető.

Egy minapi Portfolio-összefoglalóban szintén rámutattunk, hogy a Vidékfejlesztési Programban a tavalyi kiutalások még a minimálisan előírt céltól is elmaradtak (igaz mi az adatbázisban még csak 54 milliárdos összes kiutalást láttunk), amelyben a fenti ok volt a lényeges.

Folytatódik az Otthon melege program is >>>

3 Comments on "Energetikai pályázat 2018 >>> Hatalmas új energetikai EU-s pályázat nyílik 2018 februárban"

 1. Barna Erika | 2018-02-11 at 10:21 | Válasz

  Tisztelt cimzett,

  A csaladihaz korszerusitesevel kapcsolatos palyazati kiirasok erdekelnenek, nem szeretnem lekesni a beadast. Szeretnem megtudni, hogy a kiiras mikorra varhato.

 2. Agyag Cintia | 2018-04-04 at 09:05 | Válasz

  Szép napot! Érdeklődbék hogy mikor és hová lehet benyújtani a pályazatot!
  Előre is köszönöm!

 3. Frigyik László | 2018-05-07 at 10:51 | Válasz

  9 lakásos, kb. 40 éves, kissé már elavult kis társasház energetikai korszerűsítésére (homlokzat és tető hőszigetelése, nyílászárók cseréje)szeretnénk pályázni. Mikor nyílik pályázati lehetőség, milyen önrész szükséges, mennyi a maximális visszanemtérítendő támogatás összege lakásonként?
  Tisztelettel várom a választ!
  Frigyik László

Leave a comment

Your email address will not be published.


*