Erzsébet utalvány szabályai 2019: megszűnt az utalvány de 2019 végéig még beváltható a forgalomba lévők utalványok többsége az elfogadóhelyeken!

Erzsébet utalvány szabályai 2019: megszűnt az utalvány de 2019 végéig még beváltható a forgalomba lévők utalványok többsége az elfogadóhelyeken!

2019. december 31-ig válthatóak be az Erzsébet utalványok! A 2019. január 1-jétől hatályos adójogi szabályok értelmében (Szja tv.), az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása megszűnt. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a papíralapú és az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását is megszüntette.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a megrendeléseket még teljesíti, ha az ellenérték legkésőbb 2018. december 27-ig a bankszámlájára megérkezett a megrendelőtől, az ezt követően beérkezett összegeket visszautalja.

A pár éve szinte valamennyi utalványformát felváltotta az Erzsébet utalvány. Az Erzsébet utalványt béren kívüli juttatásként adhatta a munkáltató a munkavállalóinak. Az adót a kifizetők fizették meg. Sok munkavállalók a lényegét nem értették az Erzsébet utalványnak, miszerint azt saját döntése szerint vagy adta a munkáltató a dolgozóinak vagy nem. Erre jogszabály őt nem kötelezte, mégis sokan kifogásolták, hogy munkáltatójuk nem ad és miért.

Az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb utalványfajta volt az országban, míg adómentes volt. 2019-re azonban megszűnik a kibocsátása, de a még „kinntlévő” utalványainkat 2019 év végéig a kijelölt beváltóhelyeken levásárolhatjuk. 2019. december 31 után azonban mind érvényét veszíti.

Felhasználhatósága változatos, mint például a fogyasztásra készételek, az éttermekben, ételbárokban ezzel történő fizetés, a szabadidős tevékenységek, mint a kalandpark belépők, vagy az iskolai felszerelések, melyet megtehetünk 2019.év végéig, azonban idén már nem adható az Erzsébet utalvány, csak a meglévő vásárolható le.

Szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, ha az Erzsébet utalvány megfelelő fajtáját birtokoljuk, mint ahogyan természetesen élelmiszerekre felhasználható fajtája és egyéb eszközökre felhasználható utalvány is létezik.

 

  • Ajándék Erzsébet utalvány: szinte mindenre és mindenhol elfogadják, ezért ez a legjobb utalványfajta;
  • Étkezési Erzsébet utalvány: a munkáltatók által leggyakrabban osztott utalvány, éttermekben és boltokban is elfogadják.
  • Iskolai Erzsébet-utalvány: értelemszerűen tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására, a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel, és azoknak a munkáltatóknak érdemes nyújtaniuk ezt, amely kisgyermekes családos munkavállalókat foglalkoztat;
  • Kultúra Erzsébet-utalvány: színházi, vagy koncert, előadás és még számos programra szóló belépőjegy megvásárlására használható fel.
  • Sport Erzsébet-utalvány: Értékhatár nélkül, adómentesen adható a munkavállalónak;
  • Gyermekvédelmi Erzsébet-utalván: ami azt jelenti, hogy az Erzsébet-utalvány már nemcsak béren kívüli, hanem szociális juttatásként is adható.

Segélyezés egyik eszköze volt az Erzsébet utalvány

Az Erzsébet utalvány nemcsak béren kívüli juttatási forma volt ezidáig, hanem szociális alapon nyújtott juttatási forma is. Az önkormányzatok rendelkezhettek arról, hogy ha a szociális segély mértéke magasabb mint tízezer forint, akkor ötezer forintot természetben, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható Erzsébet utalványban juttaták a rászorulónak, valamint gyereknek és fiatal felnőttnek ad még az önkormányzat 5800 Ft értékű ilyen utalványt, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, így ezt kész ételre, ruházatra, valamint tanszer vásárlására használhatja fel.

Az önkormányzatoknak lehetőségük volt az önkormányzati segélyt, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, az óvodáztatási támogatást, a rendszeres szociális segélyt, vagy ezeknek csak egy részét, vagyis fele részben pénz formájában, fele részben pedig utalványozás formájában fizessék ki az igénylőnek, jogosultsággal rendelkezőnek. Az étkezésre használható vagy gyerekvédelmi elnevezésű Erzsébet utalványt úgy adta az önkormányzat, hogy azt élelmiszerre, lehet elvásárolni, vagy iskolában szükséges taneszközökre vagy olyan ruházati cikkekre, amire a gyermeknek szüksége lehet.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. Törvény 2017. január 1-től módosult bekezdései alapján Béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállalónak az adóévben juttatott pénzösszegnek az éves keretösszegig; a Széchenyi Pihenő Kártya szálláshely alszámláján legfeljebb 225 ezer forint; vendéglátás alszámláján legfeljebb 150 ezer Ft; szabadidő alszámláján legfeljebb 75 ezer forint támogatás. Most már csak ez a Cafeteria maradt adómentes, így ezt adhatják a munkáltatók.

AzErzsébet utalvány hivatalos honlapjánkülönböző menüpontok alatt elfogadóhely alapján kereshetünk, így utána nézhetünk, hogy az utalványunkat a lakóhelyünkön, vagy akár az egész ország területén, mely szolgáltatónál, vagy üzletben válthatjuk be. Akár sérült Erzsébet utalvány cseréjére is lehetősége van a juttatónak, abban az esetben, ha a húsz karakterből álló egyedi azonosítószám az utalványon nem sérült meg. De található adatváltozás bejelentő lap, vagy felhasználói fiókot is lehet igényelni az elektronikus eljárás lebonyolítása végett.

Az Erzsébet utalvány választásakor az Erzsébet programon keresztül 250.000 embernél is többnek nyújtottak segítséget azok, akik ezt a cafeteria módozatot választották. A kettőszázötvenezer emberből pedig 100.000 gyerek volt az, akinek pozitív élményeket nyújtottak az Erzsébet utalványt választók, amiről sokat hallunk a televízióban is, hogy miként segített a program a családok, gyermekek üdültetésében.

error: Content is protected !!