Ezentúl önerő nélkül vehetsz házat, lakást 100%-os állami támogatással >>> Oszd meg!

Ezentúl önerő nélkül vehetsz házat, lakást 100%-os állami támogatással >>> Oszd meg!

Olyan elhagyott, kiöregedett település, ahol lényegében teljesen eltűnt a lakosság, kéttucatnyi lehet az országban. Az ötezer lakos alatti települések számaránya szembetűnő: ezek teszik ki a magyarországi települések kilencven százalékát.

A községek döntő többsége azonban ingatlanpiaci szempontból egyelőre fehér folt: az OTP Ingatlanpont szerint jelenleg nagyjából kétszáz olyan település van az országban, ahol egyáltalán nem adtak-vettek házat, ingatlant, és további 400-500 faluban legfeljebb 1-2 tranzakciót regisztráltak az elmúlt évben.

A kormány a Modern Városok Program után elindítja a Magyar falvak programot.

Ennek része, hogy az ötezer fő alatti településeken növelik a családi otthonteremtési kedvezmén (csok) összegét, ez a használt ingatlanokra is vonatkozik. Aki a tájegységi arculatba illő ingatlant épít, további kedvezményeket kaphat. A részletek még nem ismeretesek.

A csok jelenlegi szabályrendszere eltérő mértékben támogatja új és használt lakás, lakóház építését vagy vásárlását. A csok a már megszületett vagy vállalt gyermekek száma szerint is változó juttatással számol: a gyermekek számának emelkedésével egyre több támogatást ad a családoknak. Használt lakás esetén: az egygyermekes család 600 ezer forintra, kétgyermekes család 1,43 millió forintra, háromgyermekes család 2,2 millió forintra, míg egy négygyermekes család már 2,75 millió forintra számíthat.

Jelenleg megyénként és településenként nagyon eltér, milyen önrészt kell letennie egy családnak az otthonteremtési kedvezmény mellé” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Számításai szerint az átlagos lakásárakat tekintve, 3-4 gyermek esetében a csok jelenleg egy-egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken. Természetesen a területi különbségek itt is érzékelhetőek: Salgótarjánban például egy négy gyermekes család számára a kinézett használt ingatlan vételárának átlagosan a hatvan százalékát fedezi a csok. Ahogy drágulnak az egyes települések átlagárai, úgy kell egyre nagyobb önrészt letenni a csok mellé.

Önerő nélkül

„Ha a kormány megnöveli a csok-ot az ötezer fő alatti településeken, még az is elképzelhető, hogy a jövőben önrész nélkül lehet majd lakóingatlanhoz jutni az érintett települések egy részén, ami lendületet adhat a vidéki ingatlanpiacnak” – fűzte hozzá Valkó Dávid.
Kis falvakban már pár millió forintért is lehet házat venni.

„A megemelt csok különösen ott növelheti az ingatlanok iránti keresletet, ahol még elérhető távolságban van munkalehetőség, iskola, szolgáltatások. Feltehetőleg a nagyvárosok vonzáskörzete fog tovább terjedni, mert sok fiatal vállalja majd a hosszabb utazást cserébe azért, hogy megfizethető áron jusson otthonhoz” – mondta az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

error: Content is protected !!