Fantasztikus hír! — MEGVEHETED A NYUGDÍJHOZ HIÁNYZÓ ÉVEIDET, SZOLGÁLATI IDŐT! Bizonyos esetekben megállapodást köthetsz a nyugdíjbiztosítóval, hogy nyugdíjasként kedvezőbb helyzetbe kerülj, amikor annak eljön az ideje. ITT VANNAK A TOVÁBBI RÉSZLETEK

Fantasztikus hír! — MEGVEHETED A NYUGDÍJHOZ HIÁNYZÓ ÉVEIDET, SZOLGÁLATI IDŐT! Bizonyos esetekben megállapodást köthetsz a nyugdíjbiztosítóval, hogy nyugdíjasként kedvezőbb helyzetbe kerülj, amikor annak eljön az ideje. ITT VANNAK A TOVÁBBI RÉSZLETEK

Oszd meg kérlek Te is, mert nagyon hasznos segítség, könnyen lehet, hogy a környezetedben nagy segítséget nyújt valakinek ez az információ! KÖSZÖNJÜK!

Nincs munkád? Attól tartasz, hogy így már nyugdíjad sem lehet? Pedig akkor sincs minden veszve, ha nincs meg a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időd. Mutatjuk, hogyan és milyen feltételekkel vásárolhatod meg magadnak a hiányzó éveket.

Az elmúlt hetekben rohamosan terjedt az interneten az a hír, miszerint szolgálati éveket vásárolhatunk a nyugdíjunkhoz, annak érdekében, hogy nyugdíjasként jobban élhessünk. A Pénzcentrum most utánajárt a híreszteléseknek és kiderült egy eddig nem egyértelmű, ám fontos részlet:

Magasabb összegű nyugdíj céljából nem vehető igénybe a szolgáltatás

válaszolta kérdésünkre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF).

Tehát csak azért, hogy nyugdíjasként jobban élhessünk, nincs lehetőségünk megállapodást kötni a nyugdíjbiztosítási szervekkel szolgálati idő szerzésének céljából.

Akkor kinek jó ez?

A megállapodásnak az a célja, hogy azok, akiknek nincsen biztosítási jogviszonyuk, vagy azok, akik a nyugdíjhoz nem akartak vagy nem tudtak elég szolgálati időt szerezni, azoknak is legyen lehetőségük az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő megszerzésére. Ez alapvetően két esetben fordulhat elő:

  • Ha valaki nem dolgozik, vagy a munkahelyéről fizetés nélküli szabadságot kér, mert pl. házastársával külföldön él, és ott sem dolgozik, de nem szeretné, hogy megszakadjon a folyamatos szolgálati ideje, akkor a nyugdíjbiztosítási szerveknél megállapodást köthet és meghatározott összeg fizetése esetén szolgálati időt szerezhet, amelyet majd a nyugdíja megállapításakor figyelembe vesznek.
  • Vagy, amikor valaki már nyugdíjkorú, beadja a nyugdíjkérelmét és a nyugdíjbiztosítási szervek megállapítják, hogy a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás szerint nincs meg a minimálisan előírt 15 év szolgálati ideje a résznyugdíjhoz, vagy 20 év szolgálati idő a teljes nyugdíjhoz és ehhez legfeljebb 5 év hiányzik.
Ebben az esetben egy összegben lehet megvásárolni a hiányzó szolgálati időt.

Kik köthetnek ilyen megállapodást?

Ilyen megállapodást az a belföldi nagykorú természetes személy köthet, aki

  • Nem kap saját jogon nyugdíjat.
  • Nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, (pl. nincsen munkaviszonya)
  • vagy a biztosítás nem terjed ki rá,
  • esetleg szünetel a biztosítása.

A fenti feltételek mellett, azonban fontos tudni, hogy

Biztosítottnak minősül a személy akkor is, ha a jogviszonya az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térség valamelyik államában, vagy olyan államban áll fenn, amely Magyarországgal szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezményt kötött és ez az egyezmény hatályban van.

– tette hozzá az ONYF.

Amennyiben van magyar lakcímünk, akkor a lakóhelyünk szerinti fővárosi és megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási szakterületén, valamint minden megye székhelyén van lehetőségünk a megállapodás megkötésére.

Ha nincs magyar lakcímünk, akkor a megállapodást az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságán köthetjük meg.

A megállapodást egyébként saját részre, de akár egy kedvezményezett számára is megköthetjük.

Mennyibe kerül?

Ha a megállapodást a szolgálati idő vagy nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából kötjük, akkor:

Ezért legalább a megállapodás megkötésének napján érvényes minimálbér 34 százalékát kell fizetünk, azaz 2016-ban havonta 37 740 forintot. Ezt pedig minden hónap 12. napjáig kell befizetnünk, amíg nem szűnik meg a megállapodás.Ilyen típusú megállapodás esetén a későbbi nyugdíj-megállapításkor nem csak a megszerzett szolgálati időt, hanem a járulékfizetés alapjául szolgáló összeget is figyelembe veszik, azaz a nyugellátás összegének kiszámításakor beszámítják ezt keresetként isAbban az esetben pedig, ha az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése céljából kötjük a megállapodást, akkor:

A megvásárolható szolgálati idő napokban meghatározott számát a nyugdíjigény tárgyában hozott első fokú határozat tartalmazza. Ettől eltérő szolgálati időre megállapodást kötni nem lehet

– mondta el megkeresésünkre az ONYF.

Ebben az esetben a fizetendő nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető napok és a megállapodás napján érvényes minimálbér harmincad részének szorzata, a fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 34 százalék.

Vagyis annál többet kell fizetnünk, minél több szolgálati nap megvásárlására van szükségünk. Akár már a résznyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megvásárlásával is jól járhatunk, hiszen a nyugdíjas státuszhoz többféle jog és kedvezmény is tartozik, mint például az ingyenes orvosi ellátás.

Fontos azonban, hogy ezt egy összegben kell kifizetnünk, a megállapodás megkötését követő 15 napon belül.

De megállapodást köthetünk még az alábbi esetekben is:

  • Felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében 1997. december 31-ét követően folytatott tanulmányok idejének szolgálati időként történő elismerése érdekében.
  • Az 1998. évre, a gyermekgondozási segély idejével megegyező otthoni gondozás idejére.

Sokan költenek erre?

Szolgálati idő vásárlására 1992. március elseje óta van lehetőség, azóta évente átlagosan 500-1000 ember él ezzel a lehetőséggel.

Fontos megjegyezni, hogy a megállapodás megkötése önkéntes, a mindenkor aktuális havi befizetés, illetve az egyösszegű teljesítés elmulasztása a megállapodás megszűnését vonja maga után.

– egészítette ki válaszát az ONYF.forrás cikk :penzcentrum.hu

error: Content is protected !!